15 Ocak 2025, Çarşamba

Stadyum için ek bütçe talebi komisyonda

8 Haziran 2023, Perşembe 06:26

     


Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk birleşimi gerçekleştirildi. Stadyum projesi için 300 Milyon TL ek bütçe talebi ile Yeni Mahalle ve Yeni Şakran Mahallelerinin bölünüp, bölünen mahallelere isim verilmesi hususu ilgili komisyonlara havale edildi.

Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda, 2 Mayıs 2023 tarihli meclis tutanağının okunup onaylanmasıyla başlayan toplantı başkanlıktan gelen önergeler ile komisyondan gelen raporların oylanmasıyla devam etti. Toplantıda, Yeni Mahalle ve Yeni Şakran Mahallelerinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9. maddesine göre bölünüp sınırlarının belirlenmesi ile bölünen mahallelere isim verilmesi hususu oy birliği ile İmar Komisyonu’na gönderildi.

Stadyum için 300 Milyon TL ek bütçe isteniyor

3. lige yükselen Aliağa Futbol takımı için ilçeye profesyonel liglere yakışır bir stadyum yapılması ihtiyacı ortaya çıkmış ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda 8000 kişilik, FIFA standartlarında modern bir stadyum yapılması kararlaştırılmıştı. Bu proje kapsamında Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile 100 Milyon TL’lik protokol imzalandı. Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, 2023 Mali Yılı Bütçesi’nde öngörülmemiş olan stadyum projesi için Fen İşleri Müdürlüğü bütçesine konulmak üzere imzalanan protokol bedeli, banka kredisi ile mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait taşınmazın bedeli karşılığında yapılacak olan satıştan elde edilecek gelirler karşılık gösterilmek suretiyle 300 Milyon TL ek bütçe yapılması hususu görüşülerek oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Toplantıda, 2023 Mali Yılı bütçesinde, ilçeye yapılması kararlaştırılan stadyum için yapılacak harcamalara istinaden 300 Milyon TL ek bütçeye karşılık gösterilmek üzere, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait, 1306 Ada, 1 Parsel sayılı taşınmazın satılması talebi ile Aliağa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü projelerinde kullanılmak üzere 80 Milyon TL kredi çekilmesi ve gerekli işlemler için Belediye Başkanı Serkan Acar’a yetki verilmesi hususu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Turan, 300 Milyon TL’lik ek bütçeyi sordu

CHP Grup Sözcüsü Hakan Turan, yapılması planlanan stadyum için neden 300 Milyon TL ek bütçe istendiğini sordu. Son yapılan stadyum fiyatlarından belirlenen bütçenin ön görüldüğünü söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Projenin toplam maliyetinin 250-300 milyon arası olduğunu ön görüyoruz. 8 bin kişilik bir stadyum olacak. Spor Toto ile yaptığımız reklam anlaşma gereği bunun 100 milyon liralık kısmını Spor Toto karşılayacak. Toplam maliyeti ihalesinde ortaya çıkar. Ama geçen yıl yapılan benzer stadyumların maliyetleri 200 milyon seviyelerinde olduğu söylendi. Günün koşulları, ihale tarihindeki koşullar ve teklifler ile daha net ortaya çıkar. Biz de maksimum seviyeyi tutarak 300 milyon ek bütçe belirledik.” Dedi. Toplantıda, Türkiye Jokey Kulübü Derneği ile ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi, gerçekleştirilecek ortak hizmet projesi kapsamında belediye tarafından hizmete açılacak olan Aliağa Hipoterapi ve Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışacak personelin eğitimi, merkezdeki hizmetlerin yürütülmesine ilişkin danışmanlık desteği alınması, bu hususlarda protokol imzalamak, gerekli iş ve işlemleri yürütmek için Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yetkilendirilmesi hususu oybirliği ile kabul edildi.

Sarı, “Aliağa Meslek Hastalıkları Hastanesi ne durumda?”

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, stadyum projesinin iyi bir proje olduğunu ama çekincelerinin olduğunu dile getirerek, “ Kentlerin sporla iç içe yaşaması, belediyelerin sporu desteklemesi hepimiz için kıymetli. Aliağaspor FK’nın iyi bir alt yapısının olması çok kıymetli. Kamuoyunda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir protokol çerçevesinde Aliağa’ya bir stadyum kazandırılacağı duyuruldu. Ancak bugün gündeme baktığımızda bu biraz daha düşündüğümüzün dışında, kısmi bir sponsorluk söz konusu. Aliağa’ya kazandırılacağı için kıymetli ancak önceliklerimizi dile getirmek istiyorum. İlçeye Meslek Hastalıkları Hastanesi kazandırılacağı noktasında bir vaadiniz vardı. Yapılacağı konusunda umudumuz hala çok yüksek. Burada bir can bile hepimiz için çok kıymetli. Dolayısıyla bunun bir an önce hayata geçirilmesi adına biz de üzerimize düşen görevi yaparak protokol yetkilerini verdik. Mutlaka sorunlar ve aşılması gereken imkansızlıklar vardır. Şunu sormak istiyorum, Aliağa Meslek Hastalıkları Hastanesi ne durumda?” dedi.

“Harcayacağımız kaynaklar hastane için kullanılamaz mı?”

200 milyon civarında bir kaynağın stadyum için harcanması konusundaki çekincelerini dile getiren Sarı, “Hal böyle iken 200 milyon civarında bir kaynağı stadyuma harcarsak ve hastanenin tamamlanması gecikirse bu stadyumun yapılması bizim için bir mutluluk değil bir üzüntü haline gelecek. Kaynakların verimli kullanılması noktasında öncelikli yatırım olan hastanenin bitirilmesi ile alakalı mutlu edici bilgiler almak istiyoruz. Buraya harcayacağımız kaynaklar hastane için kullanılamaz mı? Biz yapacağınız şeylerden önceden haberdar olup onunla alakalı bir katkı koyma imkanı bulamıyoruz. Stadyumun yapılacağı yer ile alakalı çok doğru olmadığı konusunda kaygılarımız var. İnsan trafiği, hava kirliliği açısından yüksek noktaya çıkan bir kalabalığı oraya getirmek ne kadar doğru? Aliağa ağır sanayinin olduğu bir bölge. Büyük kazaların yaşanma olasılığı olan bir bölge.” ifadelerini kullandı.

Acar, “Hastane için Aliağa Belediyesi tüm yükümlülüklerini yerine getirdi”

Sedat Sarı’nın açıklamalarına cevap veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Mesleki Hastalıklar Hastanesi ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi’yle bir protokol yapmıştık. Bu protokol kapsamında Aliağa Belediyesi tüm yükümlülüklerini yerine getirdi. Yer tespitini ve kaba inşaatını tamamlayıp üniversiteye teslim etme görevini gerçekleştirdik. Akabinde üniversite detay projelere girdi. Detay projeleri ile birlikte bir ihale süreci yaşandı ve ihale süreci tamamlandı. Bir konsorsiyum tarafından ihale alındı ve şuan hastanede çalışmalar başladı. Aldığımız bilgiye göre ihaleyi Dokuz Eylül Üniversitesi yaptı. Bildiğim kadarı ile 510 milyon TL’ye ihale edilmiş. İhale bitim süreci de 15 ay olarak ihale şartnamesinde belirtilmiş. Konsorsiyum temsilcileri bizlere bu konuda sunumlarını yaptılar. Hızlı bir şekilde süreci yönetiyorlar. Çalışmalar doğrultusunda bir yıl gibi bir süre zarfında biteceğini ümit ediyoruz. Aliağa Belediyesi ile bir bağlantısı kalmadı. İhaleleri tamamlandı, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından geri kalan işleri tamamlanıyor.” diye konuştu.

“O ada komple bir spor adası olacak”

Stadyum projesi ile ilgili de açıklamada bulunun Acar, “Stadyum ile ilgili her fikre saygımız var. Değerlendirmede oranın bir spor adası olması, aynı zamanda proje kapsamında tenis kulübü yapılması gibi bir takım düşüncelerimiz de var. Stadyumlar şehrin dışında maalesef ölü yatırım gibi oluyor. Şu anda dünyada ve Türkiye’de de tercihler daha yaşayan alanlar olması noktasında, şehre yakın veya şehrin içinde olması tercih ediliyor. Bizim de bu adamız parsel olarak baktığımızda hem İstiklal Caddesi’ne hem İnönü Caddesi’ne bakan, altlarını dükkan olarak düşündüğümüz, yine spor tesisleri, sportif aktivitelerin olacağı bir yaşayan yer olsun diye orası tercih edildi. Bu unsurları da dikkate alarak bakanlıkla mutabık kaldık. O ada komple bir spor adası şekline büründürülecek. Mevcut stadyumun yeri noktasında sizinle hemfikirim ama bu stadyumumuz tamamen şehrin içinde, vatandaşımızın araçsız dahi ulaşabileceği bir alan olarak görüyoruz.” dedi.

Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi yarın (9 Haziran Cuma) saat 18.00’de yapılacak.

(SAMİYE ÖZTÜRK)







 
Son Eklenen Haberler