7 Ekim 2024, Pazartesi

SÖZ MUHTARLARIN: Karakuzu Mahallesi Muhtarı Mehmet YAMANER

16 Aralık 2014, Salı 17:52

     


Aliağa Ekspres gazetesi olarak başlattığımız köy gezilerimizin üçüncü durağı, Karakuzu Köyü oldu.
Aliağa–Manisa yolu üzerinde, Aliağa İlçe merkezine 13 km. uzaklıktaki Karakuzu Köyü; çok eskiden Dumanlı Dağı'nda kurulmuştur. Köyün ilk ismi Dericitepe'dir. Dericitepe köyü daha sonra dağılmıştır. Dağılan köy halkının insanlarının bir kısmı şimdiki Çıtak köyünü kurmuş bir kısmı da 1861 yılında Karakuzu köyünü kurmuştur. Aliağa ilçesinin en eski köylerindendir. Şu an köyün nüfusu 950 kişidir. 300 hanelik Aliağa-Manisa yolunun en son köyü olan Karakuzu Köyü Muhtarı Mehmet YAMANER ile köy hakkında röportaj yaptık.

Kendinizi kısaca tanıtır mısın ?
İsmim Mehmet YAMANER. 1978 İzmir doğumluyum. Evliyim. 1 kızım var. Öğrenim durumum lise. Meslek olarak ticaretle uğraşıyorum. 2014 seçimlerinde muhtarlığa seçildim. Sanırım Aliağa’nın köylerindeki en genç muhtar benim. Hizmet vermek için burada bulunmaktayım.
Mahalleniz (köyünüz) hakkında bilgi verir misiniz?
Mahalle olduk ama halen köy statüsündeyiz. Mahallemiz 300 hanelik 950 nüfusluk bir mahalle. Sanırım üç sene daha böyle gidecek. Aliağa’nın nüfusu en kalabalık olan köyü burası. Tabi ki gençlerimizin Aliağa’ya taşınmasından nüfusumuz biraz azaldı.
Muhtarlık yaptığınız dönem içerisinde mahallenizde yapılan en önemli yenilikler nelerdir?
8 aydan beri muhtar olarak görevdeyim ama henüz belediyeden herhangi bir hizmet alamadım.
Mahalleniz halkının isteklerine cevap verdiğinize inanıyor musunuz ?
Köylümün hiçbir isteğine cevap veremiyorum. Malum, hizmet alamıyorum ki hizmet verebileyim.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aliağa Belediyesi beklentilerinize cevap verebiliyor mu?
Belediyeye ne zaman gittiysem herhangi bir görüşmede bulunamadım. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir kaç kez kapısından döndüm. Bırakın Büyükşehir Belediyesi'ni Aliağa Belediyesi'nin kapısından bile geri döndüm. 1-2 defa muhtarlar masasındakilerle görüşme yaptım, onlar biraz ilgilendiler. Ama yine herhangi bir hizmet alamadım. Yalnız şunu söyleyeyim; belediye başkanımız bir ay öncesi köyümüze geldi. Bize sorunlarımızı sordu, yapılacakların sözünü verdi. Sıraya koyduklarını söylediler. Zaten belediye başkanımız görevde yeni olduğu için biz de çok üstüne gitmiyoruz. Sıramızı bekliyoruz.
Sıralamada herhangi bir zaman verebiliyorlar mı?’
Zaman veremiyorlar. 1 yıl olur veya 5 yıl olur belli değil. Zaten çevre köylere bakarsanız en çok hizmete ihtiyacı olan bu bizim köydür. Manisa sınırına en yakın merkeze en uzak olan köydür bizim köyümüz. Köyümüzün şöyle bir özelliği daha var Manisa’yı Çanakkale Asfaltına bağlayan bir köy. Daha çok yollarımıza özen gösterilmesi gerekiyor.
Mahallenizin caddeleri ve sokaklarındaki yolların durumu nasıl?
Yolların onarımı ile ilgilenen Petkim mi, belediye mi ya da Karayolları mı? Kim ilgileniyor biz bile bilemiyoruz. Hafriyat kamyonları aşırı derecede yükleme yapıyorlar biz bunu Jandarma trafiğe bildirdiğimiz zaman jandarma trafik gelerek yolu kesiyor fakat bunlar yol kesildiğinden dolayı gelmiyorlar araçlarını park ediyorlar. Jandarma da şoför olmadığı için bir şey yapamıyor. Biz dağa yol açamıyoruz orman diye, bunlar da taş ocağına yol açıyorlar. Sokaklarımızın durumu belli. Taş döşenecek çok sokağımız var. Köylülerim sık sık gelip şikayette bulunuyorlar yolların ne zaman yapılacağını soruyorlar. Bu işlerde sıramızın ne zaman bize geleceğini bilsek daha iyi olacak. bilmediğimizden bizim için sıkıntı oluyor .Bana göre sıralamalar da yanlış .Ya en baştan ya da en sondan olsa daha iyi olurdu. Ortadan başlandığı için herkesin kafasında birtakım soru işaretleri oluşuyor.
Mahallenizde kaç tane çocuk parkı var? Belediyeden yapılması için talep ettiniz mi?
Park var. Çocuklarımız da camiinin önündeki boşlukta oynuyorlar. Bizim futbol sahamız camiimizin önündeki boşluk alandır.
Mahallenizin ulaşım durumu nasıl ?
Ulaşımımız yeterli.
Mahallenizin eğitim durumu nasıl ?
Okulumuz var. Anasınıfımız engelliler için bir sınıf bir de 1.2.3. ve 4. sınıflar eğitimini okulumuzda görmekteler. İki tane öğretmenimiz var. Ortaokul ve lise öğrencilerimiz de taşımalı eğitim ile Aliağa’daki merkez okullara gidiyor.
Mahallenizde kültürel faaliyetler var mı?
Benim çok istediğim kütüphane gibi kültürel faaliyetlerin açılması. Gençlerimizin oturup beraber zaman geçireceği bir ortam yok. Bunu belediye başkanımıza da dile getirdim.
Mahallenizin geçim kaynakları nelerdir ?
Sanayi fabrikalarda çalışıyorlar. Ticaret ile uğraşanlar var. Köyümüzün yarısı da hayvancılıkla uğraşıyor. Aliağa köylerinin içinde küçük baş olarak en fazla süt üreten bizim köydür. Köyümüzün hocası İzmir Arıcılar Birliğinin üyesidir. Arıcılar için bir arıcılık ormanının olmasının en iyisi olacağını düşünüyoruz. Çünkü köyümüzde arıcılık da yapılmaktadır.

Sizce mahallenizin en önemli sorunu nedir?
En önemli sorunlarımızdan biri de temizlik. Lağım sularının köyün içinden akıyor. Ben bu konuyu ne zaman dile getirsem gelip fotoğrafını çekip gidiyorlar. Bir defa da şu zaman yapacağız, ne zaman yapalım demediler. Oralarda çocuklarımız oynuyor, hayvanlarımız oradan geçiyor. Daha önceki yapılan toplantıların birinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü orasıyla ilgilenin demişti. Şimdiye kadar çaresine bakılmadı. Sorunlarımızı sıralamak gerekirse bu lağım suları, yollarımız, sokaklarımız ve köyümüzün girişindeki deremiz var. Bu deremizin temizletilmesi, Köprülerin alt kısımları tıkanabiliyor. Sokak aydınlatmalarımız var. Bütün bunların müracaatları yapıldı. Biz de sonuçlanmasını bekliyoruz.
Son olarak Aliağa Ekspres Gazetesi aracılığı ile Aliağa kamuoyuna ve mahalle sakinlerinize iletmek istedikleriniz nelerdir?
Aliağa’daki vatandaşlarımız düşünebilir "Neden köylere önce hizmet yapılır" dileyebilirler. Ama şunu da düşünmek gerekir. Şehir içinde belediye yeterince hizmet verebiliyor. Bizim de köylerimizdeki eksiklerin düşünerek bizlere daha çok hak versinler. Bizlerin çok sıkıntılarımız dertlerimiz vardır. Belediye başkanımız buraya 1 ay öncesi geldi biz bütün sorunlarımızı anlattık, içimiz döktük. Eğer siz önce gelseydiniz içimiz çok doluyduk dertlerimizi size anlatacaktık. Başkanımız sorunlarımızı not aldı bizlerde sıramızın çabuk gelmesini bekliyoruz bir de benim naçizane fikrim, eğer ekipler parça parça köylere gönderilse kimse mağdur kalmayacak daha düzenli olacak.
Son olarak şunu söylemek istiyorum;
Karakuzu Köyü Aliağa’nın en büyük köyü. Bir o kadar da Karakuzu köylü olup Aliağa da ikamet eden var. Aliağa da nüfus olarak etkinliğimizin Aliağa'da yaşayanlar farkındadırlar. Fakat nedense yetkili konumda olanlar ama özel kurumlarımız ama resmi kurumlarımız, böyle bir köy yokmuş gibi davrandılar. Dolayısı ile sorunlarımız görmediler. Böyle olduğu zaman da bizim sorunumuz yok. Çünkü biz yokuz. Fakat Aliağa’nın havasını soluyan, coğrafyasını işleyen, Aliağa yerinde yok iken de var olan bizler hizmet babında hiç bir şey alamamaktan dolayı muzdaribiz. Yolumuz yok, alt yapımız eksik, foseptik çukurumuz yok. Bütün lağım suları araziye akmakta. Gençlerimizin ne işi ne de sosyal yaşantı alanları var. Gelelim hayvancılıkla geçinen halkıma ,hayvanlarına yem saman taşıyamamakta ürettiği sütü yolu olmayan dağlardan bin bir güçlükle indirmekte. Soğuk hava deposu veya süt soğutma tankı olmayışından ürettiğinin değerini hiçbir zaman alamamakta. Sütün de en çok mahallemizde toplanmasından dolayı bir an önce bu sorunlara ilgililerin çözüm bulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Sanayi kuruluşları çevremizde oldukça fazla ama bizim meramızı kullanan kuruluşların kimisi atık malzemesini bölgemizi gömdü, üstüne de yığdı hafriyatını dağ yaptı. Biz bunu bilip tedbir almadığımızdan değil, köyümüzün gençlerine iş imkanı sağlarlar düşüncesi ile hem pis havasın hem gürültü kirliğine, hem de tozuna ve yollarımızı çocuk mezarına döndürmesine çiftçilerimizin tozdan mahsullerinin veriminin düşmesine rağmen, onlara katlanarak, artı taş ocağı ve kamyoncuların yol benim havasına, çalışmasına bile, şu saate kadar ses çıkarmadık. Bundan böylede susacağımız anlamına gelmez. Gerekirse aynı yollarda nasıl biz işleyemez haldeysek kanunlar muvacehesinde biz de onları (hafriyat şirketlerini) çalışmaz duruma getireceğiz.
Aliağa ve bölgesine hitap eden Aliağa Ekspres Gazetesi’ni nasıl buluyorsunuz?
Aliağa’yı tanıtmak ve sorunları dile getirmek için bizlere aracı oluyorsunuz. Bizim de sorunlarımızı dinlediğiniz için teşekkürlerimizi sunuyoruz yayın hayatınızda başarılarının devamını dilerim.
Sayın Muhtarım Bizlere zaman ayırdığınız için Teşekkür eder, Ekspere gazetesi olarak çalışmalarınızda başarılar dilerim.
HABER: Nimet ERGÜN






 
Son Eklenen Haberler