15 Ocak 2025, Çarşamba

“Yurt dışı pazar destek programı” anlatıldı

26 Kasım 2022, Cumartesi 06:38

     


Küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazarlara açılmasını ve ihracat kapasitelerini geliştirmesini sağlayacak “KOSGEB- Yurtdışı Pazar Destek Programı” Aliağa Ticaret Odası’nda (ALTO) anlatıldı.

ALTO ve KOSGEB iş birliğiyle gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, KOBİ’leri yurt dışı pazarında daha güçlü kılacak, pazar paylarını artıracak ve ihracata teşvik edecek “Yurt Dışı Pazar Destek Programı” KOSGEB İzmir Müdürü Levent Arslan tarafından tüm detaylarıyla ele alındı. KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek, yurt dışı pazar paylarını arttırmak, uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek, ihracata ve E-ticarete başlayan KOBİ sayısını arttırmayı amaçlayan Yurtdışı Pazar Destek Programı bilgilendirme toplantısına Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkan Vekili Saruhan Karataş, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Ulaşzade ile ihracat yapmak isteyen, ihracat yapan ve ihracatını artırmak isteyen KOBİ’ler katılım sağladı.

KOSGEB İzmir Müdürü Levent Arslan, KOSGEB veri tabanında kayıtlı, aktif durumda ve Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde ve KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olan KOBİ’lerin yurt dışı pazar desteğinden yararlanabileceğini söyledi. Arslan, bu desteğe başvuru yapacak işletmelerin son mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş ve son mali yıl verileri onaylı, başvuru tarihi itibarı ile Yurt İçi Marka Tescil Belgesi’ne sahip, proje bütçesi, son mali yıl net satış hasılatını aşmamış ve son mali yılda ihracat yapmış olması gerektiğini ifade etti.

KOSGEB İzmir Müdürü Levent Arslan, "Bu destekle KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmeyi, KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını arttırmayı, KOBİ’leri uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmeyi, ihracata başlayan KOBİ sayısını arttırmayı ve e - ticaret yapan KOBİ sayısını arttırmayı amaçlıyoruz. Program kapsamında desteklenecek proje süresi en az 8 ay ve en çok 24 ay ve proje kapsamında verilecek desteğin üst limiti 210 bin TL’si geri ödemesiz, 90 bin TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 300 bin TL’dir. Proje giderleri için destek oranı, yüzde 70’i geri ödemesiz ve yüzde 30’u geri ödemeli olarak uygulanır. Kurul tarafından uygun bulunan, personel gideri dışındaki her bir gider için geri ödemesiz ve geri ödemeli destek birlikte verilir. Program kapsamında bir işletme bu destekten bir kez yararlanabilir” dedi.

Program kapsamında personel giderleri, donanım giderleri, yazılım giderleri, tanıtım giderleri, yurtdışı fuar ve seyahat giderleri, test-analiz ve belgelendirme giderleri ve diğer hizmet alım giderlerinin desteklendiğini söyleyen Arslan, seminerin devamında programdan yararlanma koşullarından da bahsederek katılımcıların sorularını yanıtladı.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler