131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

Olaylı meclis!

20 Nisan 2024, Cumartesi 06:09
Son güncelleme: 20 Nisan 2024, Cumartesi 13:40

     


Aliağa Belediye Meclisi’nin Nisan ayı İkinci Birleşimi olaylı geçti. Faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıya yönetmelik gereği başkanlık yapan Meclis Birinci Başkanvekili İbrahim Doğangül, rapor oylandıktan sonra meclisi yönetmekte ısrar edince ortam gerildi. Doğangül’ün “Cemil Bayık” gafı ise toplantıya damga vurdu.

Aliağa Belediye Meclisi’nin Nisan ayı İkinci Birleşimi gerçekleştirildi. 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü toplantıya yönetmelik gereği Aliağa Belediyesi Meclisi Birinci Başkanvekili İbrahim Doğangül başkanlık etti. Yapılan oylamada Aliağa Belediyesi’nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu, CHP’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

DOĞANŞAH AYDIN: “RAPORDA ADETA FOTOROMAN YAZILMIŞ”

Faaliyet raporu hakkında görüş bildirmek için söz alan CHP’li Meclis Üyesi Doğanşah Aydın, Aliağa Belediyesi’nin harcamalarında şeffaflık ve açıklık olmadığını vurgulayarak, “Faaliyet raporunun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Faaliyet raporları stratejik planlara uygun olarak, performans programındaki hedef ve projelerin gerçekleşme durumunu, hedeflerdeki sapmaları ve nedenlerini açıklayıcı bir şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu faaliyet raporunda yasanın ilgili hükümleri resmen yok sayılarak adeta fotoroman yazılmıştır. 2023 yılı faaliyet raporunda ret oyu kullanmayı kamu yararının korunması adına ilkesel bir tutum olarak benimsiyoruz.” Dedi.

HİLAL SADIKOĞLU AKAR: “FISTIK GİBİ BELEDİYECİLİK BÖYLE YAPILIR”

Aydın’ın ardından söz alan MHP’li Meclis Üyesi Hilal Sadıkoğlu Akar, CHP grubunun eleştirilerine cevap vererek, “Geçen meclisten beri eleştirilerinizi sükûnetle dinliyoruz. Ancak halkın takdirine sunduğumuz şeyleri halkın takdirine sunalı henüz 20 gün oldu. Halk doğruyu takdir etti ve sağ olsunlar başkanımız hala belediye başkanı. Faaliyet raporunun meclisteki oylaması gördüğünüz üzere usulen bir oylama. Biz faaliyet raporumuzu 31 Mart akşamı meclisten geçirdik. Halk takdir etti, Serkan Acar belediyeciliğinin Aliağa’ya hayırlı olduğunu düşünerek onunla devam ettiler. Bir de bu çiçek, böcek, fındık, fıstık belediyeciliği konusu var. Fındık, fıstık ve çiçek belediyeciliği kısmına katılıyorum. Fıstık gibi belediyecilik, çiçek gibi belediyecilik böyle yapılır. Eğer sizin zorunuza gidiyorsa üzgünüm, biz fıstık gibi belediyeciliğe devam edeceğiz.” Diye konuştu.

İBRAHİM DOĞANGÜL: “HALK FAALİYET RAPORUNU BİLSEYDİ SONUÇ BÖYLE OLMAZDI”

Meclis üyelerinin konuşmalarının sonrasında açıklamalarda bulunan Meclis Başkanvekili İbrahim Doğangül, “Doğru söylüyorsunuz, halk belediye başkanının 5 yıllık görev süresini takdir etti bir kez daha. Ama sandığına giderken bu faaliyet raporunu bilerek oy kullanmış olsalardı eminim sonuç böyle olmazdı. Faaliyet raporunun bu halde olduğunu geç bildiysek, bildiğimiz halde anlatamadıysak bu bizim kabahatimizdir. Biz yaptığınız iyi şeylerin her zaman yanındayız. Ben iddia ediyorum bu 2 milyar 700 milyonluk bütçeyle o kadar çok şey yapılabilirdi ki. Bir belediye başkanının yapması gereken o kaynakları verimli kullanmasıdır.” Dedi.

SERKAN ACAR: “ALİAĞA BELEDİYESİ GELİRİNİ ÇALIŞARAK KAZANIYOR”

Meclis üyelerinin arasında bulunan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da bu açıklamalar üzerine söz alarak, “Birkaç konuyu düzelteyim. Faaliyet raporu ilk meclise gelir. Dolayısıyla faaliyet raporunun bu meclise gelmesi kadar doğal bir şey yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi de faaliyet raporunu henüz teslim etmedi. Bu bir yanlış değil, usul bu. Yeni olduğunuz için bilgilendirmek amacıyla söylüyorum. Bütün belediye meclislerinde aynı uygulama geçerlidir. Eleştirilere her zaman açığız. Aliağa Belediyesi’nin 2024 yılı için öngörülen bütçesi kişi başı 27 bin 500 liraya tekabül ediyor. Türkiye’de birinci sıradadır. Bu gün gerçekleşen bütçe 1 milyar 600 milyon liradır. Burada sanılıyor ki Aliağa Belediyesi’ne 1 milyar 600 milyon lira para yatıyor ve Aliağa Belediyesi de bunu harcıyor. Bunun böyle olmadığını ifade etmek isterim. Aliağa Belediyesi gelirini çalışarak kazanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

“BENİ BURADAN İNDİRMEK İÇİN JANDARMA ÇAĞIRIN”

Toplantının karşılıklı konuşmalarla devam etmesi üzerine MHP ve AK Partili meclis üyeleri, Faaliyet Raporu oylandıktan sonra meclis başkanvekilinin meclisi yönetme görevinin sona erdiğini belirtilerek Meclis Başkanvekili İbrahim Doğangül’ü uyardı. MHP ve AK Partili meclis üyeleri, toplantının geriye kalan kısmında meclis başkanlık koltuğuna Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın oturması gerektiğini hatırlattı. Sonrasında Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, belediye meclis üyelerinin bulunduğu alandan kalkarak meclis başkanlığı koltuğuna doğru yöneldi. Acar, Doğangül’e hitaben, “Sayın başkan vekili, buyurun yerinize geçin. Konuşmanıza CHP grup sözcüsü olarak devam edebilirsiniz” dedi. Bunun üzerine İbrahim Doğangül, toplantı bitene kadar meclis başkanlığının devam edeceğini belirterek, “İsterseniz jandarma çağırın beni buradan indirmek için” diyerek tepki gösterdi.

ACAR TOPLANTIYA ZABITA ÇAĞIRDI

İbrahim Doğangül meclis yönetimini Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a devretmemekte ısrar edince Başkan Acar toplantıya zabıta çağırdı. CHP’li meclis üyeleri bu şekilde devam ederse grubu terk edeceklerini dile getirdi. Bunun üzerine İbrahim Doğangül’e tekrar hitap eden Acar, “Bunun bu noktaya gelmesini arzu etmezdim. Sizin oylamadan sonra orada oturup grup sözcüsü gibi rapor hakkında uzunca yorum yapmanız çok adaplı bir şey değil. Ben ilk meclis olması nedeniyle hoş görüyorum” diyerek meclis üyelerinin arasında oturmaya devam etti.  Devamında Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın açıklamalarına cevap vermek için söz alan CHP’li Meclis Üyesi Doğanşah Aydın, “Aliağa’nın zenginliğinin nedeni belli, arsa satışları, başka bir şey değil.” Dedi. Başkan Acar da bir dönem Aliağa Belediyesi çalışanı olan ve işine son verilen Doğanşah Aydın için, “Bütçe okuma konusunda çok verim alamadığımız için kendisiyle yollarımızı ayırmıştık.” İfadelerini kullandı. Konuşmaların ardından İbrahim Doğangül meclis yönetimini Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a devretti. Toplantıya katılamayan meclis üyesi Fikri Deniz’in mazeretinin oylanıp kabul edilmesinden sonra Başkan Acar, bir sonraki meclis toplantısının 7 Mayıs 2024 Salı günü, saat 18.00’de yapılacağını belirterek oturumu kapattı. Bunun üzerine İbrahim Doğangül tepki göstererek dilek ve temenniler bölümü için söz almak istedi. Acar, “Oturum sona erdi, İbrahim ağabeyi dinlemek isteyin kalabilir.” Dedi.

İBRAHİM DOĞANGÜL’DEN “CEMİL BAYIK” GAFI

Başkan Acar oturumu kapattığı halde mikrofonu alarak konuşmasını gerçekleştiren CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, söküm için Aliağa’ya getirilen, asbest ve tehlikeli madde barındırdığı iddia edilen gemiler hakkında konuşmak istedi. Aliağa’daki gemi geri dönüşüm bölgesi ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyı hatırlatmak isteyen İbrahim Doğangül’ün yaptığı gaf toplantıya damga vurdu. Dili sürçen Doğangül, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık” ifadesini kullandı. Doğangül, CHP’li meclis üyelerinin uyarısıyla ifadesini, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay” olarak düzeltti.

“UYUŞTURUCU İŞİ YAPAN GEMİ SÖKÜMCÜLER Mİ VAR?”

Gemi geri dönüşüm bölgesindeki sorunlara kalıcı çözüm bulmak için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydeden İbrahim Doğangül, “Her gemi geldiğinde asbest geliyor tartışmalarından usandık. Biz gemi söküm sanayiine karşı değiliz. Bu konuyu köklü olarak çözmek için beraber çaba gösterelim. Orada çalışan işçiler daha iyi koşullarda çalışsınlar. Onların başlarına iş cinayetleri gelmesin. Gemi söküm tesislerimiz de ne iş cinayetleriyle, ne de uyuşturucu trafiğinin duraklarından biri olarak anılmasın” dedi. Bu iddialara cevap veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Önemli bir şey söylediğiniz. Orada uyuşturucu işi yapan gemi sökümcüler mi var?” diye konuştu.

SERHAT ERKAL: “BURASI SİZİN SİYASİ MASTÜRBASYON ALANINIZ DEĞİL”

İbrahim Doğangül’ün, gemi geri dönüşüm bölgesi hakkındaki “uyuşturucu trafiğinin duraklarından biri” iddiasını kullanması bir kez daha gerilimi tırmandırdı. Meclis oturumunu izleyen iş insanlarından bazıları konuşmaya tepki gösterdi. Acar ve diğer meclis üyeleri de toplantıya katılan izleyicilerin söz hakkının bulunmadığını hatırlatarak izleyicileri uyardı. Tartışmalar esnasında CHP’li meclis üyelerine tepki gösteren MHP’li Meclis Üyesi Serhat Erkal, “Burayı siyasi mastürbasyon alanına çevirdiniz. Burası Aliağa Belediye Meclisi, sizin siyasi mastürbasyon alanınız değil.” Dedi. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, gerginliğin daha da artmaması için toplantıyı sonlandırdı. 

(VOLKAN GÜNDÜZ)

 

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler