23 Ekim 2024, Çarşamba

Marka Tescili İşlemleri

19 Ağustos 2022, Cuma 13:13

     


Marka tescili başvurusu için gerekli işlemler Türk Patent ve Marka Kurumuna (eski adıyla Türk Patent Enstitüsü) yapılır. İşlem pek çok aşamadan meydana gelmektedir.

Ön Araştırma Süreci

Bu süreçte markanın analizi ve ön araştırma işlemleri gerçekleştirilmektedir. İlgili araştırma bir uzman vekili tarafından yapılabilir. Markanın daha önce başka bir kişi tarafından alınmış olup olmadığına bu aşamada bakılır.

Başvuru

Bu aşamada başvuru sahibinin marka tescili ücreti yatırması gerekmektedir. Ücretler her yıl güncellenmektedir. Ücreti belirlerken markanın sahip olduğu sınıf tespit edilmelidir. Başvuru yapılacak olan markanın bir sınıf kapsamına girmesi zorunludur.

Şekli İnceleme

Marka uzmanları başvuruyu şekli olarak inceleyip gerekli işlemlerin eksiksiz olarak yerine getirilmiş olup olmadığını kontrol ederler.

Başvurunun Mutlak Ret Sebepleri Bakımından İncelenmesi

Bu aşamada marka uzmanları başvurunun mutlak reddine sebep olabilecek bir durumun var olup olmadığına bakarlar. Eğer herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemişse bir sonraki aşamaya geçilir.

Resmi Marka Bülteninde Yayım

Türk Patent Kurumu tarafından ret sebebinin olmadığı tespit edilen marka basın bülteninde yayımlanır. Ardından 2 ay markaya süre tanınır. Bu süre zarfında herhangi bir kişi markaya itiraz etme hakkına sahiptir. Eğer itiraz gelirse incelemeye alınır ve bekleme süresi uzatılabilir; eğer itiraz gelmezse bir sonraki aşamaya geçilir.

Marka Tescili Ücreti

Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmadığında kurum tarafından marka tescilinin kabulüne karar verilir. Bu aşamada marka tescili başvurusunu yapan kişinin Türk Patent ve Marka Kurumuna ücret ödemesi gerekmektedir. Bunun belirli bir süresi vardır. Bu süre geçirildiğinde işlem geçerliliğini yitirebilmektedir.

Ücret miktarı her yıl güncellenmektedir ve her markanın girdiği sınıfa göre farklı ücret miktarları söz konusu olmaktadır. Bu nedenle markanın hangi sınıfa girdiği ve güncel marka tescili ücreti takip edilmesi gerekir. Ayrıca bu işlemlerin e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebileceği bilinmelidir.

Tüm bu aşamalar bittikten sonra marka tesciline dair onay çıkar ve tescil belgesi başvuru sahibine gönderilir. Bu süreç yaklaşık 8 ay kadar zaman alır. Sürecin başlama noktası başvuru tarihinden itibaren olacak şekildedir.

Marka Yenileme

Marka tescilinde onay alan markaların korunma süresi 10 yıl şeklindedir. Ardından her 10 yıl daha tescili arttırmak için Marka yenileme ücreti ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde marka sahibi markaya ait haklarını yitirebilir ve başka bir kişi markanın haklarını satın alabilir.

Detaylı bilgi için Dönüşüm Patent markasının https://donusumpatent.com.tr/hizmetler/marka-tescili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.







 
Son Eklenen Haberler