27 Eylül 2024, Cuma

Erdal Can Alkoçlar: Ölümcül Mantar Enfeksiyonları “Sessiz Bir Pandemiye' Neden Oluyor

24 Eylül 2024, Salı 14:21

     


Dünya, her yıl yaklaşık 5 milyon insanın ölümüne neden olan bir antibiyotik direnci krizinin ortasında. Ancak endişelenmemiz gereken tek mutasyona uğrayan patojenler bakteriler değil.

 

Bazı araştırmacılara göre mantar enfeksiyonları da tıbbımızın imkanlarının ötesinde adapte oluyor ve acilen ele alınması gereken "sessiz bir pandemiye" neden oluyor.

HC Pharma Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Can Alkoçlar, "Mantar patojenleri ve antifungal direnç tehdidi, büyüyen küresel bir sorun olmasına rağmen, tartışmanın dışında bırakılıyor" diye açıklıyor.

Birleşmiş Milletler, bu Eylül ayında New York'ta dirençli bakteriler, mantarlar, virüsler veya parazitler üzerine tartışmaları içeren antimikrobiyal direnç hakkında bir toplantı düzenliyor.

Bu etkinlik öncesinde profesyonel bir bilim insanları ekibi, hükümetleri, araştırma topluluğunu ve ilaç endüstrisini "sadece bakterilerin ötesine bakmaya" çağırıyor.

2022 yılında Dünya Sağlık Örgütü, "mantar patojenlerini sistematik olarak önceliklendirmek için ilk küresel çaba" olan Mantar Öncelikli Patojen Listesi'ni yayınladı.

İnsan sağlığı için en tehlikeli olduğu düşünülen patojenler arasında küften gelen ve solunum sistemini enfekte eden Aspergillus fumigatus; maya enfeksiyonuna neden olabilen Candida; ürogenital sistemi veya kan dolaşımını enfekte edebilen Nakaseomyces glabratus; ve cildi, saçı ve tırnakları enfekte edebilen Trichophyton indotineae yer aldı.

Yaşlılar veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar en fazla risk altında olduğunu vurgulayan Alkoçlar, kollektif bir önlem protokolü oluşturulmazsa yakın gelecekte olumlu sonuçlar almanın pek olası olmadıgını da ekledi.

#ErdalCanAlkoçlar

 







 
Son Eklenen Haberler