2 Ocak 2025, Perşembe

Ertürk, “İstişare mekanizmasını kurumsal hale getirdik”

19 Ocak 2024, Cuma 06:59

     


2023 yılının değerlendirmesini yapan ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, istişare mekanizmasını kurumsal hale getirerek oda üyelerinin problemlerini gündeme taşımaya ve çözümler üretilmesine çaba gösterdiklerini vurguladı.

Aliağa Ticaret Odası Yönetimi, ilçedeki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Aliağa Ticaret Odasının 2023 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler ve yeni yılda gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. ALTO M. Ender Özer Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkanı Uğur Akyıldız, Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri ile ilçede görev yapan basın mensupları katılım gösterdi. Toplantının açılış konuşmasında 2023 yılının bir değerlendirmesini yapan Başkan Ertürk, Oda olarak şehrin ekonomisine, ticaretine katkıda bulunmak ve iş dünyasının sorunlarına çözümler üretmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, yeni yılda da aynı tempoyla görev yapmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

“Üyelerimizin ve bölgemizin gelişimi için çalışmalar yaptık”

‘Göreve geldiğimiz ilk günden beri önümüze hep, başta üyelerimiz olmak üzere bölgemizin gelişimi adına gerçekleştirilebilecek hedefler koyduk’ diyerek sözlerine devam eden Başkan Ertürk, “Üyelerimizin hem kişisel hem de iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitimlerimizin sayısını artırdık. Üyelerimize daha iyi imkanlarda hizmet sunmak amacıyla Odamızın fiziki ve hizmet şartlarının iyileştirilmesi yolunda adımlar attık. Bu kapsamda hizmet binamızın seminer ve eğitim salonlarını da kapsayan tadilat çalışmaları yaptık. Tadilat çalışmalarını tamamladığımız hizmet binamızın 4. katında ilk olarak TOBB UYUM iş birliğiyle kurduğumuz, ALTO Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezimiz hizmet vermeye başladı. Üyelerimizin çeşitli alanlarda ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak indirim anlaşmaları gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz ve üyelerimizin bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. İçimizin yandığı Kahramanmaraş Depremleri için hazırladığımız Yardım Tırımızı TOBB organizasyonunda direkt olarak ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için gönderdik. Aynı zamanda yıl içerisinde maddi yardımlarımızı sürdürdük. Bizler, üyelerimiz, bölgemiz ve ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye, katma değer sağlamaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Problemleri gündeme taşımaya ve çözümler üretilmesine çaba gösterdik”

2023 yılında başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, çalışma ve iş dünyasıyla ilgili Bakanlıklar ile TOBB nezdinde ve Türkiye Ekonomi Şurası gibi önemli birçok platformda Aliağa’nın ve iş dünyasının sorunlarını dile getirdiklerini ve raporlar sunduklarını kaydeden Başkan Ertürk, bunların yanı sıra şehrin ekonomisine yeni vizyon kazandıracak, geleceğine yön verecek ve iş insanlarına yeni fırsatlar sunacak önemli toplantılar düzenlediklerini vurguladı. Üstlendikleri sorumluluk gereği; başta TOBB olmak üzere, paydaş kurumlarla, meslek komiteleriyle ve yüksek istişare kurulu ile müşterek toplantılar düzenleyerek üyelerin ve ticaret erbabının problemlerini gündeme taşımaya ve çözümler üretilmesine çaba gösterdiklerini ifade eden Ertürk, “Göreve gelmemizden kısa bir süre sonra Yüksek İstişare Kurulumuzu hayata geçirdik. Aliağa’nın geleceği için birlik beraberlik içerisinde hareket edebilmenin ve ortak akıl kültürünün önemine inanarak istişare mekanizmasını kurumsal hale getirdik. Meslek komitesi başkan ve başkan yardımcılarımızla her ay bir araya gelerek meslek gruplarının sorunlarını ve taleplerini dinleyip bunları ilgili yerlere taşımaya ve çözüm üretmeye gayret ediyoruz” dedi.

“K Türü Yetki Belgesi üyelerimizi büyük külfetten kurtaran bir adım oldu”

Üyelerinin sorunlarını en üst mercilere ulaştırarak, kurumlar ile üyeler arasında köprü vazifesi görerek kazandırılan girişimlerden bahseden Başkan Ertürk, “Üyelerimiz için önemli bir hizmet olan dijital takograf kartının ardından, K türü yetki belgesinin Odamızdan alınmasını sağladık. K türü yetki belgesinin Odamızdan alınması, ALTO üyesi olan veya olmayan işletmeler ve nakliyeci esnafını büyük külfetten kurtaran bir adım oldu. K türü yetki belgesi normal şartlarda İl Odalarında alınabiliyordu. Bu da üyelerimizin için hem zaman hem de maddi bir kayba neden oluyordu. Şu an ihtiyaç halinde K türü yetki belgelerini kolaylıkla Odamızdan alabiliyorlar. Bu ve bunun gibi, üyelerimizi bürokratik işlemlerle zaman ve maddi kayba uğratan işlemlerle ilgili yerelde ve genelde düzenlemeler yapılmasını sağladık” diye konuştu.

“Arabuluculuk ile sorunları kısa süre içinde çözmeyi amaçlıyoruz”

Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile üyelerinin, ticaret erbaplarının ve Aliağa halkının hukuki anlaşmazlıklarda zaman, maliyet ve itibar kayıplarına uğramasının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Ertürk, “Oda olarak, uyuşmazlıklarının sürdürülebilir çözümlere ulaşmasına yardımcı olmak misyonuyla kurduğumuz Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile başka şirketlerle veya kişilerle ihtilaflı olan üyelerimiz yargı yoluna gitmeden çözüm sağlayabilecekler. Bu sayede üyelerimizin hukuki sorunlarını kısa süre içinde çözmeyi ve uyuşmazlıkların giderilmesini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Aranan personel sorununa proje”

2023 yılı içerisinde İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile proje bazlı verimli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Ertürk, “İZKA ile yıl içinde ilk olarak ağır sanayi bölgesi ve Aliağa limanlarımızın ulaşım ve lojistik etüt çalışmalarında bulunduk. Akabinde İZKA’nın Teknik Destek Programı kapsamında Odamızın Afet Risk Yönetimi ve Acil Durum Eylem Planı Geliştirme Projesi ile ilgili başvurumuzu yaptık. Bu proje ile Odamızın olası afetlere hazırlık durumunu güçlendirici stratejilerin ve eylem planlarının hazırlanmasını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kalifiye personel sorunu için de proje çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda hazırladığımız proje için tüm çalışmalarımız hazır durumda. Her geçen gün daha da büyüyen, sadece ülkemizin değil yatırım alanında dünyanın cazibe merkezi haline gelen bölgemizde üretim ve istihdamı destekleyen yatırımlar devam ediyor. Fakat bölgemizde oluşan önemli sorunlardan bir tanesi kalifiye personel eksikliği. “Ara personel” diye tabir edilen fakat aslında “aranan personel” sayısının artışı için Odamız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Meslek Liselerimiz ve İZKA ile iş birliği içerisinde oluşturacağımız proje ile mesleki eğitim vererek bölgemizdeki bu sorun için önemli bir adımın atılmış olacağını da belirtmek isterim. Ayrıca İzmir Ticaret Borsası’nın başında olduğu ve bilimsel araştırmaların yapılarak Türk tarımının “Silikon Vadisi” halini alması hedeflenen İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nden (İTTM) hisse alarak İTTM’ye katıldık” dedi.

Oda hizmetleri ile ilgili veriler paylaşıldı

Konuşmasının devamında Oda hizmetleri ile ilgili pek çok veriyi basın mensupları ile paylaşan Başkan Ertürk, “2023 yılında 720 vatandaşımıza KOSGEB Temsilciliği noktasından hizmet verdik. Mesleki yeterlilik sınavlarımız ile 70 vatandaşımızın mesleki yeterliliklerini belgelendirdik. 1490 vatandaşımız Dijital Ehliyet Hizmetimizden faydalandı. 54 vatandaşımız K Belgesi Hizmetimizden faydalandı. 105 adet Kapasite ve Ekspertiz Raporu düzenledik. 195 adet İş Makinesinin Tescili gerçekleştirdik” diye konuştu. Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

(SERKAN SELİNGİL)







 
Son Eklenen Haberler