Çok kullanan çok ödeyecek!
28 Ocak 2025, Salı 06:27Tweet |
1 Şubat'tan itibaren elektrik faturalarında "maliyet esaslı tarife" dönemine geçilecek. Yeni sisteme göre çok kullanan çok ödeyecek.
Elektrik faturalarında yeni uygulama 1 Şubat itibarıyla hayata geçecek. Yüksek elektrik tüketenler şubat ayından itibaren daha fazla ödeyecek. Böylece 417 kilowattsaat sınırını aşanların faturaları da artacak. Yeni düzenlemeyle ayda 417 kilowattsaatten fazla tüketimi bulunan vatandaşlar, elektrik hizmetini gerçek maliyetler üzerinden satın alacak. Yüksek miktarda elektrik tüketenler, şubat ayından itibaren gelecek faturalarla daha fazla ödeyecek. Abonelerin yıl genelindeki toplam tüketimin ortalaması etkili olacak. Altında kalanların faturalarında ise bir değişiklik olmayacak.
Yüzde 97'sinde değişiklik olmayacak
Böylece faturaların yüzde 97'sinde bir değişiklik olmayacağı hesaplandı. Düzenlemeyle 50 milyar TL'lik Hazine desteği de kaldırılmış olacak. Hükümet Nisan 2025'e kadar elektrik ve doğalgazda zam olmayacağı sözünü daha önce verirken, bu tarihte ise uluslararası enerji fiyatları yeniden değerlendirilerek, gerek görülmezse zamsız süreç devam ettirilecek. Yeni dönemde, 200-300 kWh ortalama elektrik tüketimi olan evlerin faturasında bir değişiklik öngörülmezken, yüksek faturada yıllık kullanım için sınır 5 bin kWh'den başlayacak. Bunun aylık ifadesi 417 kWh'ye karşılık gelecek ve bunun üzerinde tüketimi olanların faturaları yükselecek.
Üst dilime girecek faturalar
Ticari işletmelerde ise bu rakam 5 bin liraya karşılık gelecek. Mevcutta 1.050 liranın üzerinde elektrik faturası ödeyen meskenler ile 5 bin lira üzerinde ödeyen ticarethanelerin faturaları üst dilime girecek. Geçilecek yeni düzenlemeyle 300-400 liralık bir elektrik faturası yine aynı şekilde tahsil edilmeye devam ederken, 1.050 liralık yüksek tüketimli bir meskenin faturası 2 bin liraya çıkabilecek. Türkiye'de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi var. Yüzde 3'lük yüksek tüketim grubunu temsil eden 1,2 milyon haneye elektriğin gerçek maliyeti yansıtılmış olacak.
Yıl genelindeki toplam tüketimin ortalaması etkili olacak
Düzenlemede, yıllık kullanım için 5 bin kWh sınırı esas alınacağı için, klima gibi eşyaları yaz mevsiminde çok kullanan tüketiciler için yıl genelindeki toplam tüketimin ortalaması etkili olacak. Yüksek miktarda elektrik tüketenler, şubat ayından itibaren gelecek faturalarla daha fazla ödeyecek. Konut içindeki tüketimin yanı sıra apartman içindeki bağımsız bölümler ve konut siteleri ile bu yerlerin ayrı sayaç ile ölçümü yapılan kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerlerinde de sınır geçerli olacak.
(HABER MERKEZİ)

CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aliağa Belediyesi Meclis Üyesi Savaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Nur Bilgisayar firması arasında indirim

CHP’den istifa eden Aliağa Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Çoban,

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir'de partililere

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar

Basketbol Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu K Grubu'nda oynadığı ilk 3 maçı

Dijital dünyada rekabet her geçen gün artıyor ve işletmeniz rakiplerinden

İzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini

Çalışma Hayatı İletişim Merkezi Alo 170, Türkiye'nin yanı sıra yurt

Çocuk Edebiyatı dalında yazdığı yeni nesil eserlerle dikkatleri üzerine

Şiddet, Taciz ve Mobbinge Karşı Sıfır Tolerans ve Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’ni

Tüpraş, sektöründe bir ilki gerçekleştirerek Türkiye Sürdürülebilirlik

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da faaliyet gösteren İzdemir

Aliağa Belediye Meclisi Mart ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi. CHP’den

Aliağa’da yaşayan Fatih Mehmet Alpaydın’ın 3 yaşındaki kızı, Karşıyaka’daki

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 bin sosyal konut projesinin ilk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılı itibariyle emeklilere kira ve alışveriş

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteği ile önemli

Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye, Petkim'in enerji altyapısının modernizasyonu

Aliağa Belediye Meclisi Mart ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

Aliağa Belediyesi’nin toplu iftar geleneği bu yıl da devam ediyor. İftar programı

Deplasmanda oynadığı Anadolu Efes müsabakasını kazanarak ligde kötü

Aliağaspor FK, Nesine 3. Lig 22. Hafta mücadelesinde deplasmanda Karabük

Türkiye’nin enerji şirketi ENERYA ENERJI ikinci düşük fiyatlı

Parşömen Fanzin ve Oggito gibi mecralardan öyküleri yayınlanan Yazar