Sokak hayvanları için eylem planı hazırlanıyor
1 Ağustos 2024, Perşembe 07:27Tweet |
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik eylem planı hazırlıyor. ‘Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’nın oluşturulması aşamasında ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri ile paydaş toplantıları düzenleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik bütüncül bir çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu alanda atılacak somut adımları “Bilinçli ve duyarlı vatandaşlarımızla, hayvan haklarına gönül vermiş gönüllülerimizle birlikte çalışmalarımız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da can dostlarımızı yaşatmaktan yana olacaktır. Bu konuda, temel değeri ‘yaşam hakkı’ olan ve ‘tek sağlık’ anlayışını benimseyen Eylem Planı’nın hazırlıklarını sürdürmekteyiz” sözleriyle duyurdu.
İlk toplantı yapıldı
Başkan Tugay’ın bu yöndeki kararının ardından Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı hazırlıkları kapsamında ilk koordinasyon toplantısı ilçe belediyelerinin veteriner hekimlerinin de katılımıyla yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda; İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ile Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de yer aldı. İlçe belediyesi veteriner hekimlerinin görüşlerini ve taleplerini anlattığı, 5 yıllık Eylem Planı'na yönelik önerilerini sıraladığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Okyay, Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nın Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulduğunu anımsattı. Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz köpek popülasyonu ile ilgili yapacağı çalışmaları ve yol haritasını paydaşlarla değerlendiren Prof. Dr. Okyay, “Böyle güzel çalışmalar bizden doğmayacaksa kimseden doğmaz. Çok güzel bir çalışma yapacağımızdan kuşkum yok” dedi.
“Bütün tarafları ile bu konuyu ele almak istiyoruz”
Ardından sokakta yaşayan sahipsiz köpeklere yönelik ötenazi düzenlemesini de içeren ve uzun süredir kamuoyunda tartışılan, önceki gün de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesini değerlendiren Prof. Dr. Okyay, şunları söyledi: “Sokak hayvanlarına yönelik bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bütün tarafları ile bu konuyu ele almak istiyoruz. Herkesin bir şey söylediği bir ortamdayız. Biz daha bilimsel bir şekilde yol almak istiyoruz. Önümüzdeki süreci aşama aşama görelim ve planlayalım. Bunlar da kanıta dayalı olsun. Hayvanlarla insanların etkileşiminde, genel bir ekosistem etkileşiminde artılar ve eksiler var. Belli dengeler ve belli riskler var. Belli potansiyeller de var. Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi şekilde yapmak zorundayız. Ve birbirimizin haklarını, başta yaşama hakkı olmak üzere saygı göstererek yapmak zorundayız.”
Saha ekipleri oluşturulacak
Prof. Dr. Okyay, “Gerekli önlemleri alırsak, kazaları daha aza nasıl indirebiliriz? Hedefin ölçülebilir olması için ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz lazım. Sokakta yaşayan köpeklerin sayımını yapacağız. Buna neden ihtiyacımız var? Birincisi ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek için. İzmir'de bahsedildiği kadar 400-500 bin hayvanla mı karşı karşıyayız? Bunların üreme potansiyelini de anlamak için bu çalışmayı yapacağız. Tüm bunlar için saha ekipleri kurulacak. Yaptığımız müdahalelerin etkilerini de ölçmek istiyoruz” diye konuştu. Konuya dair İzmirlilerin görüşlerini de alacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Okyay, şunları söyledi: “İzmir halkı bu konuda ne düşünüyor? Bunu da tanımlamak zorundayız. Bu alanda da çalışmalarımız olacak. ‘Hangi koşullarda hayvanlarla temasta İzmirli kendini iyi hissedecek’ sorusuna yanıt aranacak. Sahiplenme koşulları için ne öngörüyorlar ve ne istiyorlar? Ya da neye ihtiyaçları var? Örnekleme yöntemi ve sorulacak sorular belirlendi. Saha çalışmasına geçilecek. Süreci bütün paydaşlarla yöneteceğiz. Hem hayvanların sağlıksız ortamda yaşamasını hem de insanların bu konuda sorunlarla karşılaşmasını azaltmak zorundayız. Bu çalışma bizi çok heyecanlandırdı.”
Neler yapılacak?
Hazırlanacak 5 yıllık eylem planı kapsamında “Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız”, “İzmir’de sokaklarda, sahipsiz veya sahipli ne kadar köpek bulunuyor” gibi sorulara yanıt aranacak. 5 yıllık eylem planı çerçevesinde, sahipsiz hayvan sayımı ile sokak hayvanlarına yönelik tutum için saha çalışmasını içeren durum tespiti, personel ve altyapı iyileştirmeleri, çeşitli farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için program ve kampanyalar yürütülecek. Çalışmaların ardından taslak hazırlanacak. Hazırlanan taslağa son şekli verildikten sonra, 5 yıllık İzmir Eylem Planı açıklanacak.
(DERYA SÜNER)
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip
İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Denizi'nde yaşanan depremlere ilişkin yaptığı
Demokrat Parti’den istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Salih Uzun, CHP’ye
Uzmanlar, Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınasını değerlendirdi. Uzmanlara göre,
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal destek uygulamaları arasına beslenme
Basketbol Süper Ligi 17’nci hafta mücadelesinde sahasında karşılaştığı
Nesine 3. Lig 3.Grup 18. Hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, sahasında konuk ettiği
LOL yani League of Legends, VALORANT gibi oyunlar günümüzün en
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İzmir 8.
AK Parti İzmir 8. Olağan İl Kongresi hafta sonu gerçekleştirildi. Kongrede
Yitiğin Adı Yok adlı öykü kitabı ve Bana Baharlar Getir adlı şiir kitabının
İzmir'in önemli sulak alanlarından Gediz Deltası'nın biyoçeşitliliği
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Dikili Belediye Başkanı
Aliağa Belediyesi Aile Danışma Merkezi bir yılda 1334 vatandaşa ücretsiz hizmet
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi’nde 2025 yılının ilk meclis toplantısı
Yeni şarkısı “Sorma Bana”yı kısa bir sure önce On Air Music Co. markasıyla
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın (1 Şubat) yapılacak olan AK Parti 8. Olağan
Tüpraş, bu yıl 6’ncısını düzenlediği Nextremers programı ile genç
DEM Parti Aliağa İlçe Eşbaşkanı Veysel Özbay, TOKİ konutları şantiyesinde
Özel hastane yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe neden
Aliağa’nın Samurlu Mahallesi’nde bulunan TOKİ inşaatında meydana gelen
Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi K Grubu son 16 turu ilk maçında
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir
İYİ Parti’nin yeni oluşturulan İzmir il yönetimi ilk toplantısını gerçekleştirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, otellere yönelik
Anahtar Parti Aliağa Kurucu İlçe Başkanı olarak atanan Hür Erdem Ünal,
Nesine 3. Lig 3. Grup 17. Hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, Küçükçekmece
E-ticaret dünyasında, Amazon gibi büyük bir pazaryerinde satış yapmak,
Türkiye'nin 19 serbest bölgesinin ticari hacmi, geçen yıl 27
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile görüşen Menemen Belediye Başkanı
Aliağa Petkimspor, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 16. hafta
Ev ve iş yerlerinde haşere, böcek ve kemirgen sorunları, yaşam kalitesini ciddi