26 Aralık 2024, Perşembe

Sivas'ta katledilenler 31. yılında anıldı

4 Temmuz 2024, Perşembe 07:56

     


Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu katledilen 33 aydın ve sanatçı Aliağa’da düzenlenen törenle anıldı.

2 Temmuz 1993'te düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Madımak Oteli'nin yakılarak 33 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Katliamı’nın 31’inci yıl dönümünde, yaşamını yitirenler Aliağa’da anıldı. Anma programı kapsamında, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi önünde toplanılarak buradan Demokrasi Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de katıldığı Demokrasi Meydanı’ndaki anma etkinliğinin açılış konuşmasını Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü yaptı.

“Zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz”

Platform bileşenleri adına basın açıklamasını ise Alevi Kültür Derneği Aliağa Gençlik Kolları Üyesi Damla Süslü okudu. Süslü, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı'nın 31. yılında acımız ve öfkemiz,  her geçen gün artarak devam ediyor. Madımak Katliamı, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenmiş bu suçun zaman aşımı olmaz. Bizler zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz.                                                                                       Bu bağlamda, Alevi Bektaşi Federasyonu, bileşenleri ve Aliağa Demokrasi Platformu olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da hem Sivas’ta hem de alanlarda olacağız.” Dedi.   

“Madımak Oteli utanç müzesi yapılmalı”

Cumhuriyet tarihinin en barbar katliamının üzerinden 31 yıl geçtiğini ve bu sürecin 22 yılının AK Parti iktidarında geçtiğini ifade eden Damla Süslü, “İktidarlarının ilk gününden beri katliamcı zihniyet lehinde taraf olmuştur. Katillerin avukatlığını yapanları, milletvekili yaparak işe başlayan AKP, sonunda suçları sabit olan ve hüküm giyen katilleri de affederek serbest bırakmıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması yönündeki taleplerimizin karşılanması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili dahi bilgi verilmemektedir. Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa, işe Diyanet İşleri’nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, ÇEDES projesini ve yeni gerici müfredatını kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AİHM’in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli’ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır.” Dedi.

“Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz”

Normalleşmenin, tek adam rejiminden vazgeçilerek tüm kimliklerin eşit olarak temsil edildiği parlamenter sisteme geçiş ile olacağını kaydeden Süslü, “Normalleşme, Alevilerin tüm itirazlarına rağmen kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılmasıyla olacaktır. Biz Aleviler, ezilenler ve ötekileştirilenler bir kez daha diyoruz ki; katliamın üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu acıyı ve öfkeyi unutmadık, unutturmayacağız. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu basın açıklamaları ile hem acımızı hem de taleplerimizi bir kez daha yüksek sesle dile getireceğiz. Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Toplumsal barış ve adaletin tesis edilmesi için herkesi, bu acı günümüzde bizlerle birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. Siyasal İslam’ın hayatın her alanını karanlığa boğmaya çalıştığı süreçte bizler asla karanlığa teslim olmayacağız. Anadolu’ya ışık olmaya devam edeceğiz. Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri, sosyal demokratlar ve aydın insanlar olarak, 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı'nın unutulmaması ve unutturulmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.” İfadelerini kullandı. Anma programı, basın açıklamasının ardından müzik ve şiir dinletisi ile devam etti.

(VOLKAN GÜNDÜZ)   

 







 
Son Eklenen Haberler