Öğretmenlerden şiddet olaylarına tepki: “Okullarda ölmek istemiyoruz”
11 Mayıs 2024, Cumartesi 09:23Tweet |
Aliağa’da eğitim sendikaları ve öğretmenler, İstanbul Eyüpsultan’da okul müdürü İbrahim Oktugan'ın lise öğrencisi Y.K tarafından vurularak öldürülmesini ve okullarda artan şiddet olaylarını protesto etti. Eylemde öğretmenler, “Okullarda ölmek istemiyoruz” sloganı attı.
Aliağa’da eğitim sendikaları, İstanbul Eyüpsultan'da okul müdürü İbrahim Oktugan, lise öğrencisi 17 yaşındaki Y.K tarafından vurularak öldürülmesini ve okullarda artan şiddet olaylarını protesto ederek iş bırakma eylemi yaptı. Aliağa Hükümet Konağı önünde toplanan Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen’li öğretmenler burada ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partiler de destek verdi. Eğitim sendikalarının ilçedeki temsilcilerinin okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Okullar şiddet sarmalının kucağına itildi”
Savaşlarda bile hedef alınmaması üzerine uluslararası anlaşmalar olan, dünyanın en güvenli mekânları olması gereken okullar, Türkiye’de şiddet sarmalının kucağına itilmiştir. İstanbul Eyüpsultan’daki özel bir lisede dehşet filmlerini aratmayan bir silahlı saldırının yaşanması ve bu saldırı sonucunda bir eğitimcimizin yaşamını yitirmesi, okullarımızın güvenlik açısından geldiği son durumu da gözler önüne sermiştir. Okuluyla, öğretmeniyle ve müdürüyle yaşadığı sorunlar nedeniyle, yönetmelikler çerçevesinde okuldan atılan bir öğrenci, 5 ay önce atıldığı okula silahla girmiş ve okul müdürünü makam odasında kurşun yağmuruna tutmuştur. Silahlı saldırı sonucunda ağır yaralanan okul müdürü İbrahim Oktugan, ne yazık ki ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir. 5 el silah sesini duydukları için öğrenciler ve öğretmenler koridora doluşmuşken, burada başka bir canın daha kaybedilmemesi bu elim olayın tek tesellisi olmuştur.
“Atılması gereken acil adımlar var”
Şimdi eğitim sendikaları olarak soruyoruz: “İtibardan tasarruf” olmuyor da güvenlikten olur mu? Gerekli adımların atılması için daha kaç eğitim emekçisinin, kaç öğrencinin can vermesi gerekiyor? İktidarın plansızlığı sebebiyle ülkenin demografik yapısı ve güvenliği ciddi risk altındadır. Planlama ve rehabilitasyon süreçleri sağlıklı işletilmediği için güvenlik anlamında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu güvenlik açığının faturası bizlerin canı mı olacaktır? Bu sorulara yanıt vermeden bizler başsağlığı dileyecek hiçbir yöneticinin samimiyetine ve ciddiyetine inanmıyoruz. Sendikalar olarak altını çiziyoruz: okulda şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için atılması gereken acil adımlar vardır.
“Mafya ve suç temalı TV yapımları denetlenmeli”
Özel ya da devlet okulu ayırmaksızın, tüm okulların güvenliği derhal sağlanmalıdır. Devleti yönetenler hem devlet okullarını güvenli hale getirmeli, kadrolu güvenlik personeli atamalı ve giriş kapılarına dedektörler koymalıdır. Özel okullarda da aynı güvenlik önlemlerinin alınması şart koşulmalı ve bu konuda sıkça denetim yapılmalıdır. Failler toplumun vicdanını rahatlatacak ve yeni olaylar açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalı, bunun yasal altyapısı yoksa derhal oluşturulmalıdır. Ahlak bekçiliğine soyunan RTÜK’ün toplumsal şiddeti başlıca gündemi haline getirip, mafya ve suç temalı TV yapımlarını denetlemesi sağlanmalıdır. İçine bin bir tane gereksiz ve hatta zararlı içerik doldurulan müfredat yerine şiddetin çağdışı ve yanlış olduğunu öğreten toplumsal yaşam dersleri içeren programlar hazırlanmalıdır.
“Yusuf Tekin’i istifaya çağırıyoruz”
Kendimizin ve öğrencilerimizin canından endişe ederek okula gitmek istemiyoruz. Eğitim emekçisi İbrahim Oktugan’ı hayattan koparan ne basit bir öfke krizi, ne failin öğrenci ya da veli oluşu, ne de öğrencinin uyruğu ile ilgilidir. Bizzat AKP hükümeti Milli Eğitim Bakanının yaptığı açıklamalarda eğitim sisteminde yaşanan olumsuzlukların temel nedeni olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının velilerin elinde bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri, idarecileri veli ve öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur. Bizlerin her ortamda laik bilimsel kamusal eğitim ısrarımızı dile getirmemizin ve ısrarla liyakate vurgu yapmamızın sebebi tam da budur. Adını defaten duyduğumuz içeriğinin boş olduğunu yayınlandığında görebildiğimiz sözde öğretmenlik meslek kanunu dahi muhatabı olan öğretmenlerin ve sendikaların görüşleri alınmadan çıkarılmasından anlaşılmaktadır. Şimdi yeni düzenlemeler adı altında basında haberlerini duyduğumuz çalışmalar yine kapalı kapılar ardında hazırlanıp öğretmenlere dayatılacaktır. Aynı hareketleri yapanlardan farklı sonuçlar beklemeyecek kadar bilinçliyiz. Bu yüzden konunun muhataplarını göreve, öğretmenlerine sahip çıkmayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırıyoruz. Hedef gösterildik, öldürüldük. Yastayız. Artık Yeter Yaşamak İstiyoruz.”
Demokrasi Meydanı’na kanlı önlük bırakıldı
Öğretmenler basın açıklamasının ardından “Okullarda ölmek istemiyoruz”, “Öğretmene uzanan eller kırılsın”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganları atarak Hükümet Caddesi üzerinden Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Öğretmenler burada, yanlarında getirdikleri kanlı öğretmen önlüklerini ve tepkilerini dile getiren pankartları bırakarak eylemlerini sonlandırdı.
(VOLKAN GÜNDÜZ)
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip
İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Denizi'nde yaşanan depremlere ilişkin yaptığı
Demokrat Parti’den istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Salih Uzun, CHP’ye
Uzmanlar, Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınasını değerlendirdi. Uzmanlara göre,
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal destek uygulamaları arasına beslenme
Basketbol Süper Ligi 17’nci hafta mücadelesinde sahasında karşılaştığı
Nesine 3. Lig 3.Grup 18. Hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, sahasında konuk ettiği
LOL yani League of Legends, VALORANT gibi oyunlar günümüzün en
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İzmir 8.
AK Parti İzmir 8. Olağan İl Kongresi hafta sonu gerçekleştirildi. Kongrede
Yitiğin Adı Yok adlı öykü kitabı ve Bana Baharlar Getir adlı şiir kitabının
İzmir'in önemli sulak alanlarından Gediz Deltası'nın biyoçeşitliliği
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Dikili Belediye Başkanı
Aliağa Belediyesi Aile Danışma Merkezi bir yılda 1334 vatandaşa ücretsiz hizmet
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi’nde 2025 yılının ilk meclis toplantısı
Yeni şarkısı “Sorma Bana”yı kısa bir sure önce On Air Music Co. markasıyla
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın (1 Şubat) yapılacak olan AK Parti 8. Olağan
Tüpraş, bu yıl 6’ncısını düzenlediği Nextremers programı ile genç
DEM Parti Aliağa İlçe Eşbaşkanı Veysel Özbay, TOKİ konutları şantiyesinde
Özel hastane yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe neden
Aliağa’nın Samurlu Mahallesi’nde bulunan TOKİ inşaatında meydana gelen
Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi K Grubu son 16 turu ilk maçında
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir
İYİ Parti’nin yeni oluşturulan İzmir il yönetimi ilk toplantısını gerçekleştirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, otellere yönelik
Anahtar Parti Aliağa Kurucu İlçe Başkanı olarak atanan Hür Erdem Ünal,
Nesine 3. Lig 3. Grup 17. Hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, Küçükçekmece
E-ticaret dünyasında, Amazon gibi büyük bir pazaryerinde satış yapmak,
Türkiye'nin 19 serbest bölgesinin ticari hacmi, geçen yıl 27
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile görüşen Menemen Belediye Başkanı
Aliağa Petkimspor, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 16. hafta
Ev ve iş yerlerinde haşere, böcek ve kemirgen sorunları, yaşam kalitesini ciddi