18 Ekim 2024, Cuma

İZSU içme suyu arıtma tesisi yapacak

11 Ekim 2024, Cuma 07:15

     


İZSU’nun, 2025-2029 yıllarını kapsayan süreçte kent genelinde yapılacak yatırımları belirlendi. Hayata geçirilecek projeler arasında Aliağa ve Bozköy’e içme suyu arıtma tesisi yapımı da yer alıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 2025 – 2029 yıllarını kapsayan stratejik planla bu süreçte kent genelinde yapılacak altyapı yatırımları belirlendi. Ana faaliyet alanı içme suyu, atık su ve yağmur suyu yönetimi olan İZSU Stratejik Planı’nda, içme suyu ve atık su yönetimiyle birlikte iklim değişikliğine uyum ve dirençli altyapıya yönelik belirlenen hedeflere ulaşmak için kurumsal kapasite artırımı yer aldı.

Sağlıklı su temini konusundaki çalışmalara ağırlık verildi

İZSU Genel Müdürlüğü, yatırımlarında mevcut su havzalarının korunması ve yeni su kaynaklarının bulunarak temiz ve sağlıklı su temini konusundaki çalışmalara ağırlık verdi. Planlanan harcamaların sektöre göre dağılımında “Sürdürülebilir İçme Suyu Yönetimi” birinci sırayı, “İklim değişikliğine uyum ve dirençli altyapı” ikinci sırayı, “Çevreye Duyarlı Atıksu Yönetimi” üçüncü sırayı, “Kurumsal kapasite” ise dördüncü sırayı aldı.

Aliağa ve Bozköy’e içme suyu arıtma tesisi

2025-2029 döneminde İZSU Genel Müdürlüğü’nün hayata geçireceği projeler çerçevesinde 30 ilçede 1.610 kilometrelik içme suyu alt yapısı yenilenecek. İçme suyu kayıp kaçak oranları 2029 yılı sonuna kadar yüzde 24,4’e düşürülecek.  444 içme suyu sondaj kuyusu açılacak. İçme suyu ve atık su arızalarına müdahale hızı 2 katına çıkacak. Aliağa, Kültür Mahallesi 701 Sokak’taki İZSU İşletmesi’nin bulunduğu alana Aliağa İçme Suyu Arıtma Tesisi yapılacak. Ayrıca; Bozköy İçme Suyu Arıtma Tesisi, 11 paket içme suyu arıtma tesisi, içme suyu havzalarının koruma planları da yapılacak projeler arasında. Su dağıtım şebekesi üzerinde su dağıtımının kontrolünü ve denetimini yapan SCADA sistemi de tüm İzmir’de yaygınlaştırılacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ)

 

 







 
Son Eklenen Haberler