23 Ekim 2024, Çarşamba

Muharrem orucu başladı

19 Temmuz 2023, Çarşamba 06:21

     


Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, muharrem ayının başlamasıyla birlikte açıklamalarda bulundu.

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, muharrem orucuna başlanması nedeniyle açıklama yaptı. Alevilerin en kutsal aylarından Muharrem ayının Aleviler için çok önemli ve anlamlı olduğunu vurgulayan Süslü, “Muharrem orucu aynı zamanda peygamberler orucu, yani şükür orucu olarak da bilinir. Kerbela olayları Muharrem ayında yaşandığı için biz Aleviler tarafından Muharrem ayında 12 gün oruç tutulur, Kerbela şehitleri yâd edilir. 12 gün boyunca yas çekilir. Su içilmez, canlı kesilmez, et yenmez, düğün dernek ve eğlence yapılmaz.” İfadelerini kullandı.

“31 Temmuz’da aşuremizi pay edeceğiz”

Matem oruçları olarak bilinen Yas-ı Matem Oruçları’nın Fatma Ana orucu ile başladığını ifade eden Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, “12 imamlara ithafen 12 gün süren matem orucu, 19 Temmuz Çarşamba günü başlayıp 30 Temmuz Pazar günü son bulacak. 31 Temmuz’da da aşuremizi kaynatıp pay edeceğiz.” Dedi.

“Muharrem ayı barış, kardeşlik ve özgürlük getirsin”

Alevilerin, 680 yılında İmam Hüseyin’i ve 71 yoldaşını Kerbela’da katleden Yezid’e lanet okumak, Kerbela’nın matemini yaşamak için 12 gün boyunca sessiz, sedasız, gösterişten uzak oruç tutacağını vurgulayan Süslü, “Muharrem orucu boyunca hayırsever vatandaşlarımızın yardımları ile her akşam derneğimizde lokmalarımızla oruçlarımızı açacağız. Yine matem orucu boyunca cemevimizde cem ibadetlerimizi yapacağız. Muharrem ayının ulusumuza ve dünyaya barış, kardeşlik ve özgürlük getirmesini diliyorum.” Dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler