22 Kasım 2024, Cuma

Kişi Güvenlik Belgesi

22 Ekim 2024, Salı 16:36

     


Bu makalede kişi güvenlik belgesi ile ilgili en son ve en güncel bilgiler yer almaktadır.

Bir firmada gizlilik dereceli malzemeye, bilgiye veya dokümanlara nüfuz edecek kişilerin Kişi Güvenlik Belgesine (KGB) sahip olması zorunludur.

Kişi Güvenlik Belgesi Nedir? Kimlerin Alması Zorunludur?

Bir kuruluşta gizli bilgi, belge ve malzemeye erişimi olan çalışanların Kişi Güvenlik Belgesi alması zorunludur. Bir şirketin yönetim kurulu üyeleri, yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcıları, şirket ortakları, şirketi temsil ve ilzama yetkili kişiler, ticaret sicil gazetelerinde adı geçen kişiler ve gizli projelerde görev yapacak personel için Kişi Güvenlik Belgesi almak mecburidir.

Ayrıca, şirketin bordrolu çalışanları, ortakları, yönetim kurulu üyeleri veya temsilcileri arasından; Tesis Güvenlik Koordinatörü, Bilgi İşlem Sorumlusu, Kurye ve Evrak Kayıt Sorumlusu olmak üzere toplam 4 kişiye görev atanarak, bu kişiler için de Kişi Güvenlik Belgesi alınması zorunludur. Her bir görevi bir kişi icra edebilir, ilk Tesis Güvenlik Başvurusu sırasında bir kişiye birden fazla görev verilmesi tavsiye edilmemektedir.

Kişi Güvenlik Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Kişi Güvenlik Belgesi başvuruları, Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu ile birlikte Milli Savunma Bakanlığına yapılır. Kişi Güvenlik Belgesi başvuruları Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu yapılmadan tek başına yapılamaz.

Kişi Güvenlik Belgesi Almak için Tesis Güvenlik Belgesi Almak Şart mıdır?

Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu, yalnızca Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu ile birlikte gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, firmanız için Tesis Güvenlik Belgesi almak istiyorsanız, Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu ile birlikte firmanızın yönetim kurulu üyeleri, başkan ve başkan yardımcıları, ortakları, imza sirkülerinde ve ticaret sicil gazetelerinde ismi geçen kişiler ve gizlilik dereceli projelerde görev alacak personel için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapılması zorunludur.

Kişi Güvenlik Belgesi Başvurusu için Devlete Ne Kadar Ücret Ödenir?

Kişi Güvenlik Belgesi başvuruları için devlete herhangi bir ücret ödenmez. İster 1, istenirse 100 kişi için devlete herhangi bir ücret ödenmeden Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapılabilir.

Kişi Güvenlik Belgesi Başvurusunun Sonuçlanması Kaç Ay Sürer?

Milli Savunma Bakanlığı, Kişi Güvenlik Belgesi başvrusu yapılan kişiler için Emniyet Müdürlüğü, MİT ve Adalet Bakanlığı'ndan ayrı ayrı arşiv araştırması talebinde bulunur. Genellikle, MİT ve Adalet Bakanlığı'ndan gelen talepler 1 ay içerisinde sonuçlanarak raporlar Milli Savunma Bakanlığı'na iletilir. Fakat, Milli Savunma Bakanlığı tarafından İl Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan talepler, önce İlçe Emniyet Müdürlükleri'ne oradan da karakollara gönderilir. Daha sonra karakollarda hazırlanan raporlar tekrar İlçe Emniyet Müdürlükleri'ne, sonra İl Emniyet Müdürlükleri'ne, oradan da Milli Savunma Bakanlığı'na gönderilir. Bu nedenle, İl Emniyet Müdürlükleri'nden Milli Savunma Bakanlığına arşiv araştırması raporlarının dönmesi ortalama 2-3 ay sürmektedir.

Kişi Güvenlik Belgesi Başvurusunun Sonuçlanması Süresini Kısaltmak Mümkün Müdür?

Milli Savunma Bakanlığı'na yapılan Kişi Güvenlik Belgesi başvuruları için, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, MİT ve Adalet Bakanlığı'ndan ayrı ayrı arşiv araştırması talebinde bulunur ve başvurulan tüm kişiler için bu kurumlardan arşiv araştırması raporlarının gelmesini bekler. Genelde bu süre 2-3 ay sürmektedir. Bu süreyi kısaltmak mümkün değildir. Fakat 3 aydan daha fazla uzamasını engellemek mümkündür.

Milli Savunma Bakanlığı, yapılan Kişi Güvenlik Belgesi başvurularına ait raporların tamamı ilgili kurumlardan geldikten sonra, başvuru yapan şirkete bilgi verir. Bu nedenle, çok fazla kişi için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapmak süreci uzatmak açısından oldukça risklidir. Çünkü, örneğin 50 kişi için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusunda bulunulmuş ise, Bakanlık 50 kişinin Kişi Güvenlik Belgesi süreci sonuçlanmadan Tesis Güvenlik Belgesi denetimine gelmez. Bu nedenle zorunlu olan kişilerin dışında yedek maksatlı en fazla 2 kişi için daha başvuru yapılırsa, Kişi Güvenlik Belgesi süreci 3 ay içinde tamamlanma olasılığı oldukça yükselir.

Kişi Güvenlik Belgesi

Başvurusunun Kaç Kişi için Yapılması Tavsiye Edilir?

Şirketin yönetim kurulu üyeleri, başkanı ve yardımcıları, ortakları, temsil ve ilzama yetkili kişiler ve gizli projelerde görev yapacak personel, Tesis Güvenlik Koordinatörü, Bilgi İşlem Sorumlusu, Kurye ve Evrak Kayıt Sorumlusu için Kişi Güvenlik Belgesi alınması zorunludur. Fakat, bunların dışında zorunlu olmayan ve yedek maksatlı en fazla 2 kişi için daha Kişi Güvenlik Belgesi alınması tavsiye edilir. Eğer bir firma sadece 4 çalışanı için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yaparsa ve sürecinin sonucunda toplamda 3 kişinin Kişi Güvenlik Belgesi olumlu olarak sonuçlanırsa, Milli Savunma Bakanlığı bu durumda Kişi Güvenlik Belgesi olumlu sonuçlanan kişilerden birinin Tesis Güvenlik Koordinatörü, Bilgi İşlem Sorumlusu, Kurye ve Evrak Kayıt Sorumlusu görevlerinden birini ikiz görev olarak üstlenmesine izin verebilir, ancak bu karar tamamen makamım takdirine kalmıştır. Ancak, 4 kişiden sadece 2 kişi için Kişi Güvenlik Belgesi olumlu sonuçlanırsa, bu durumda Milli Savunma Bakanlığı, firmadan 2 yeni kişi için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapmasını ister ki, bu durumda firmanın en az 3 ay daha Kişi Güvenlik Belgesi başvurusunun sonuçlanmasını beklemesi gerekir.

Özetle, belirli bir sayıdan fazla kişi için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusunda bulunmak süreci 3 aydan daha fazla uzamasına neden olurken, belirli bir sayıdan az kişi için başvuruda bulunulması da risk teşkil edecektir. Bu nedenle zorunlu kişilere ek olarak en az 1 ya da 2 kişi için daha yedekli olarak başvuru da bulunmak en doğrusu olacaktır.

Hangi Durumlarda Kişi Güvenlik Belgesi Süreci Uzar?

Kişi Güvenlik Belgesi başvurusunda bulunan kişinin devam eden veya hüküm giydiği davalarının bulunması, inceleme süresini uzatabilir. Milli Savunma Bakanlığı, gerekli gördüğünde Kişi Güvenlik Belgesi başvurusunda bulunan kişinin her bir davası için ilgili mahkemeden dava içeriklerini paylaşmasını talep eder. Eğer kişinin birden fazla davası varsa, bu durumda her bir dava için ilgili mahkemelere talep yazılarının gitmesi ve sonuçlarının beklenmesi ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından mütalaa edilmesi gerekir, ki bu durum Kişi Güvenlik Belgesi sürecinin sonuçlanmasını uzatır. Bu nedenle, zorunlu kişiler dışında, Tesis Güvenlik Koordinatörü, Bilgi İşlem Sorumlusu, Kurye ve Evrak Kayıt Sorumlusu görevleri için geçmişte suç kaydı olmayan kişilerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Hangi Durumlarda Kişi Güvenlik Belgesi Verilmez?

Durumları aşağıdaki bentlere uyanlara Kişi Güvenlik Belgesi verilmez.

  • Kasıtlı bir suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası alanlarla, cezası ya da mahkûmiyeti ertelenmiş, seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya affa uğramış olsa bile; cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, her türlü sahtecilik, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile hırsızlık, yağma, nitelikli mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma, kullanmak amacıyla bulundurma, kabul etme, satın alma, kullanılmasını kolaylaştırma, imal ve ticaretini yapma, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, irtikâp, rüşvet, görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırrın açıklanması, iftira, suç uydurma, yalan tanıklık, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna muhalefet suçlarından mahkûm olanlar,
  • Yukarıdaki bentte sayılan suçlar nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma yürütülenlerle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olanlardan; mevcut bilgi, belge delil, görev safahatı gibi hususlar da dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonucunda kişi güvenlik belgesi verilmesi sakıncalıgörülenler,
  • 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda belirtilen mavi kart uygulaması kapsamında olanların hakları saklı kalmak kaydıyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkanlar veya çıkarılanlarla yabancı uyruklu olanlar,
  • Herhangi bir sabotaj, isyan, casusluk, vatana ihanet hareketine katılanlar ve bu hareketlere katılanlara yardımda bulunanlarla, görevi olmaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın herhangi sabotör veya casusla ya da hasım bir devletin temsilcileriyle temas kurmuş olanlar,
  • Sır saklayamamak, akıl hastalığı, alkoliklik, unutkanlık ve sara gibi güvenliği tehlikeye düşürecek durumları tespit edilenler,
  • Atatürk İlke ve İnkılâplarına aykırı davranışta bulunanlar.
  • Millî güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyelik veya iltisakın ya da bunlarla irtibatı tespit edilenler.

Hangi Durumlarda Kişi Güvenlik Belgesi İptal Edilir?

Kişi Güvenlik Belgesinin iptalini gerektiren hususlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Kişi Güvenlik Belgesinin kaybedildiğine ilişkin hususun, Kişi Güvenlik Belgesinin hükümsüzlüğüne ilişkin olarak ülke genelinde yayınlanan tirajı yüksek üç gazeteden birinde yer alan ilan ve kaybetme gerekçeleri ve kuruluş tarafından tutulacak tutanak ile birlikte Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bildirilmesi,
  • Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, Kişi Güvenlik Belgesi bulunan personel hakkında, belgenin geçerlilik süresi içinde yaptırılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması,
  • Kişi Güvenlik Belgesi verilmesi için aranan şartlardan herhangi birini sağlamadığının sonradan anlaşılması veya bu şartlardan birinin sonradan kaybedilmesi,
  • Kişi Güvenlik Belgesi verilmiş bir şahsın, bu belgenin verilmesini takiben güvenlik ile ilgili usul ve kurallara uymadığına yönelik olarak kuruluş tarafından, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bilgi verilmesi,
  • Kişi Güvenlik Belgesi verilen akademisyen personelin görev aldığı projenin bittiğine ilişkin Proje Makamınca geri bildirim sağlanması ve personelin, çalıştığı kuruluştan veya Kişi Güvenlik Belgesi almasını gerektiren görevinden ayrılması,
  • Kuruluşta görevli Kişi Güvenlik Belgesi sahibi personelin tamamını kapsayacak şekilde, kuruluşa ait Tesis Güvenlik Belgesinin ve/veya Üretim İzin Belgesinin iptal edilmesi,
  • Kişi Güvenlik Belgesinin süresinin dolması ve zamanında yenileme talebinde bulunulmaması halinde personele verilmiş Kişi Güvenlik Belgesi iptal edilir.

Kişi Güvenlik Belgesi Almak İçin Ön Şartlar Nelerdir?

Kişi Güvenlik Belgesini alacak kişinin yüz kızartıcı, vatana ihanet vb. kesinleşmiş veya devam eden mahkemelerinin olmaması gerekir.

Kişi Güvenlik Belgesi Almak İçin Nasıl Bir Yol Haritası İzliyoruz?

Adım 1: KGB başvurusu tek başına yapılamaz. Firmanız için Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu ile birlikte yapılır. Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu için bizi arayınız.)

Adım 2: Tesis Güvenlik Belgesi ve Kişi Güvenlik Belgesi için Teknik Hizmetler Daire Başkanlığına başvurulur.

Adım 3: Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı, başvuru evraklarını alır ve başvurunun alındığına dair bir belge verir.

Adım 4: MSB; KGB başvurusu yapılan kişiler için öncelikle Emniyetten daha sonrada MİT'ten soruşturma yapılmasını talep eder. Başvurular ortalama olarak 2-6 ay arasında olmakla birlikte, mahkemesi devam eden ve şüpheli durumlarda bu süre 1 yıla kadar uzayabilmektedir.

Adım 5: MSB; soruşturmaları olumlu tamamlanan kişilerin belgeleri tanzim eder.

Kişi güvenlik belgesi ile ilgili en son ve en güncel bilgileri detaylı olarak takip etmek için YKC Grup web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 







 
Son Eklenen Haberler