5 Şubat 2025, Çarşamba

Cüruf bertaraf tesisine karşı direniş sürüyor

30 Eylül 2022, Cuma 07:05

     


Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Aşağı ve Yukarı Şehitkemal Mahallelileri, Aliağa 2. Noterliği’ne Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Cüruf Bertaraf Tesisi projesi ÇED raporunun onaylanmasına itiraz dilekçesi gönderdi.

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Aşağı ve Yukarı Şehitkemal Mahallelileri Aliağa 2. Noterliği’ne Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (cüruf) bertaraf tesisi projesi ÇED raporunu onaylanmasına itiraz dilekçesi gönderdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan ALÇEP üyeleri, “Başta Şehitkemal köylüleri ve civar köylüler olmak üzere Aliağa halkının yakından takip ettiği, Foça Ilıpınar da bulunan cüruf alanının kapasitesinin dolması sebebi ile kapatılıp Aliağa Şehit Kemal Akçakise mevkiine taşınması söz konusudur. Yöre halkı ve ALÇEP olarak; ÇED toplantı sürecinde bu tesisleri defalarca istemediğimizi belirttik, itirazlarımızı ilettik. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının; Yukarı Şehitkemal ve çevre köyleri de hiç düşünmeden, çevre zarar analizi yapılmadan, ÇED sürecine itirazları dikkate almadan; bölgenin içme sularının, göletlerinin, bal ormanlarının, zeytinliklerinin nasıl kirleneceği düşünmeden, Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık, cüruf bertaraf tesisi projesi ÇED raporunu onayladığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bizler birlik halinde Zehir Gemisi NAE SAO PAULO gemisini nasıl durdurduysak Batı Ege ve Güney Marmara bölgesinde 7 ilin endüstriyel atığını da ilçemize getirecek olan bizim için daha çok kanser daha çok ölüm anlamına gelen bu projeyi de birlikte durduracağız. Bizler tesisin yapılacağı bölgede oturan yöre halkı ve ALÇEP olarak bugün Aliağa 2. Noterliğinde EGEÇEP’in de takipçisi olacağı mahkeme itiraz sürecini başlattık.” Denildi.

“Daha Aliağamızın hangi bölgesine kıymayı planlıyorsunuz?”

Açıklamalarına devam eden üyeler, “TÜBİTAK‘ın ve en son İ.B.B‘nin yayınladığı raporlarda Aliağa’nın yeni bir tesisi kaldıracak hali kalmadığı açıkça görülmektedir. Bu raporlar ortada iken bizler Aliağa’nın daha da kirlenmesine göz yummayacağız! Soruyoruz; 10 yıl boyunca hiçbir geri dönüşüm yapmadığını, ruhsatsız, kuralsız, kaidesiz çalıştığı İ.B.B tarafından da tespit edilen bu firmalara Aliağa halkı olarak nasıl ve neden güvenelim? Madem sıra bizim köylerimize kadar gelmiştir; bizler için de bu karara direnmekten, mücadele etmekten başka bir yol kalmamıştır. Daha Aliağa’mızın hangi bölgesine kıymayı planlıyorsunuz? Biz Aliağa’da yaşayan insanlar olarak, Bakanlığın bu kararından vazgeçmesini, demir çelik firmalarının bölgedeki cürufu kurallara uygun olarak geri dönüştürmesini, yine bu firmaların Aliağa’dan uzak durmasını ve mevcutta yıllar boyunca kuralsız bir şekilde çalışarak kirlettiği Foça Ilıpınar’daki depolama alanını da ivedilikle mevzuatlara uygun şekilde dönüştürmelerini talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler