11 Şubat 2025, Salı

‘Kalbim darda, 90’ların şarkılarını anımsatıyor’

7 Şubat 2025, Cuma 06:56

     


Yaprak Dökümü, Kurtlar Vadisi, Dudaktan Kalbe, Yabancı Damat, Fedai, Haziran Gecesi gibi önemli dizilerde besteci aranjör ve scoring olarak çalışan Korhan Nart sözü, müziği ve düzenlemesi kendisine ait yeni çalışması “Kalbim Darda” ile kısa bir süre önce müzikseverle buluştu. Korhan Nart ile yeni parçasını, müziği ve dizi sektörü üzerine konuştuk. İyi okumalar.

Müzik yolculuğunuz nasıl başladı? Bir müzisyen olarak, “müzik” sizin için ne ifade ediyor?

Müziğe ortaokulda okurken,12 yaşında başladım. O zaman ki müzik derslerine herkes flüt ile katılırken ben o sene klavye çalmayı seçmiştim. Aranjörlük serüveni böyle başladı. Lise yıllarında ilk orkestramızı kurmuştuk. Çeşitli yarışmalara katılıyorduk. Daha sonra bu işi profesyonel yapmaya karar verdim. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde Sertab Erener, Levent Yüksel ve çok değerli hocalarla  1 sene çalıştık.. O senenin bitiminde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Piyano Bölümü’nü kazandım ve oradan mezun oldum.1994 yılından itibaren pop müzik dünyasındaki birçok tanınmış isime klavye çalarak eşlik ettim.

Yeni çalışmanız “Kalbim Darda” oldukça samimi ve duygusal bir parça. Bu şarkının ortaya çıkış hikayesini dinleyebilir miyiz?

Kalbim Darda bir yaşanmışlık hikayesinden yola çıkılarak yazıldı.. En son ilişkim yolunda gitmeyince yollarımızı ayırmaya karar verdik. Önceden yazdığım bir tema vardı onun üzerine söz yazdım geçen haziran ayında. Sonra bir daha dönüp bakmadım öyle kenarda durdu. Ekim ayında oturup gerisini tamamladım. Sonra aranje süreci başladı kayıtlar vs. 1.5 ay sürdü. Türkiye’nin en önemli müzisyenlerinden Erdem Sökmen, Altuğ Öncü, Hakan Maktav ve Hüseyin Pulant ile çalıştım. Mix mastengli eski dostum Murat yelken yaptı.. Sonunda güzel bir şarkı ortaya çıktı diye düşünüyorum.

Korhan Nart’ı sahne arkasında, yani günlük yaşamında neler yaparken bulabiliriz? Sizi tanıyabilir miyiz?

Müzik benim için hayatın ta kendisi. Kendimi ifade ediş biçimim. Hayatta sıkıntılı zamanlar yaşadığımda hep şarkılara sığınırım ben.. Yaşadıklarımı melodiyle besteyle ritim ile müziğe yansıtmaya çalışıyorum..

"Kalbim Darda" ile ilgili dinleyicilerinizden nasıl geri dönüşler aldınız?

Kalbim Darda arkadaşlarım, müzik camiası ve sosyal medya takipçileri tarafından çok beğenildi. Çok güzel yorumlar ve geri dönüşler aldım. 90’ların pop müziği tadı olduğunu söylediler. Pop müziğin en efsane yıllarını hatırlatmak benim için çok mutluluk verici.

Söz yazarlığı, beste yapımı ve düzenleme gibi çok yönlü bir sanatçısınız. Bu alanlardan hangisi sizin için en keyifli? Hangisi daha zorlu?

Söz yazarlığı bestecilik ve aranjörlük kendi aralarında hiç birbirine benzemeyen konular aslında. Bir proje içinde iç içeler ama her aşama farkı süreçler alıyor. Ben yapı olarak besteye söz yazıyorum. Genelde söze beste yapılır ya... Ben tersini yapıyorum ama bu bana daha kolay geliyor. Oradaki melodiyi hece olarak bölüp ona kelime düşünüyorum ve o şekilde kurguluyorum..

Beste yapmak çok başka bir şey. Yeni bir şey doğuyor. O süreç sancılı oluyor bazen 1 kelime bulmak için 3 gün kafayı yakıyorsun resmen. Sonra çocuk gibi dünyaya geliyor ardından aranjeyle ona ruh katıyorsun. Söz yazmak en zoru bence. En keyiflisi aranje yapmak!

Şimdiye kadar müziklerini bestelediğiniz projeler arasında sizin için özel bir yere sahip olan bir dizi veya film var mı? Varsa  hangisi?

2014- 2017 yılları arasında çalıştığım ‘Elif’ isimli dizi benim için temalarıyla ve şarkılarıyla unutulmayacak. Dramatik bir diziydi ve temaları çok duygusaldı.. Görsel ve müzik birbiriyle çok uyumluydu, güzel bir doku yakaladık ve dizi 50’den fazla ülkeye satıldı. Halen yurtdışında birçok ülkede tekrarlarıyla yayınlanıyor.

Türkiye'deki müzik endüstrisinde dijital medya ve sosyal medyanın etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?  

Gelişen teknolojiye bağlı olarak oluşturulan dijital medya platformları her geçen gün geleneksel medyanın yerini almaya başladı bence. Müzik kanallarındaki teknoloji, sanatçıların eserlerini direkt olarak paylaşabilmelerine ve kontrol edebilme olanak sağlıyor.

Film ya da dizi projeleri için müzik yapmaya devam edecek misiniz? Yoksa bireysel çalışmalarınıza mı odaklanmayı düşünüyorsunuz?

Eskiden fiziksel albümler yapılırdı ve bu çok maliyetliydi. Bandrol ücretleri kapak, vs. Bugün müzik platformlarında tüm maliyetlerden bağımsız olarak müzisyenler çalışmalarını pazarlayabiliyorlar. Sosyal medyanın da bu işin içinde büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.

Son olarak dizilerde yaptığım temalardan oluşan bir Soundtrack’ı tamamladım. 33 tema ve 1 şarkıdan oluşacak bu yeni albüm. Şubat ayı içerisinde yayınlamayı düşünüyorum. Çok yakın dostum Sevgili Tunç Öndemir’in albüm kayıtlarına devam edeceğiz önümüzdeki günlerde. Sonrası başka bir sürpriz projem var ona başlamayı düşünüyorum. Dizide çalışmak çok emek isteyen ve çok zaman harcanan bir iş. Bu dönemde kendi projelerime ağırlık verip önümüzdeki Eylül ayından itibaren tekrar dizi sektörüne dönmeyi istiyorum.

Röportajlarımda klasikleşen bir sorum var. Size de sormak istiyorum: Elinizde sihirli bir değnek olsaydı dünyada ya da hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz?

Elimde bir sihirli değnek olsaydı eğer hiç düşünmeden zamanda yolculuk yapmak isterdim..80’lerin İstanbul’una dönmek en çok istediğim şey olurdu.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler