Gizem Seval: “Müziğin modasını dinleyici kitlesi belirliyor”
19 Ağustos 2024, Pazartesi 07:40Tweet |
İlk Single’ı ‘Aşk Kalmadı’ ile müzik dünyasında dikkatleri üzerine çeken Gizem Seval ile müzik yaşamını, dijital platformların müzik üzerindeki etkisini ve projelerini konuştuk. İyi okumalar.
Müzikal eğitiminiz veya müzikle olan ilişkiniz nasıl başladı? Kendinizi nasıl geliştirdiniz?
Müziğe ilgim çocukluktan beri vardı. 12 yaşında ablamın bana gitar hediye edişiyle ilk şarkımı yazdım ve bu zamana kadar yazmayı da söylemeyi de bırakmadım. Ayrıca Pera Güzel Sanatlar Akademisi Müzik ve Gösteri Sanatları alanında Şan (Opera) Solfej programında 4 sene pandemi sebebiyle 5 sene okuyarak mezun oldum.
"Aşk Kalmadı" şarkısının ortaya çıkış hikayesini paylaşır mısınız? Bu şarkıyı yazarken hangi duygular ve düşünceler sizi yönlendirdi?
Bu şarkı aslında Ali Özcan ve benim ortak çalışmamız. Geçmişte yaşanmış tüm ilişkiler için yazılmış bir eser oldu, kısaca geçmişe mektup diyoruz. Bir sitem şarkısı, benim yazdığım satırlardan örneğin; ne çabuk unuttun sen dünü, ne çabuk soldurdun bu gülü…
Müzik sizin için ne ifade ediyor?
Müzik benim yalnız hissettiğim, birilerine ya da bir şeylere karşı yabancı hissettiğim zamanlarda sığındığım bir araç oldu hep. Gitarıma dostum deyip sarıldığım çok zaman olmuştur.
Müzik dışında, sizi en çok etkileyen kitaplar, filmler ya da sanat eserleri nelerdir? Sizi tanıyabilir miyiz?
Çizgi roman seviyorum, klasik romandan ziyade genel olarak biyografi ve psikoloji kitaplarını okumayı çok seviyorum. Marjane Satrapi’nin yazdığı Persepolis hem çizgi roman hem de film olarak sevdiğim bir eser. Yeni bitirdiğim Yuval Noah Harari’nin Durdurulamayan İnsanlık 2: Dünya Neden Adil Değil eserini de sevdim, ilk bakışta çocuk kitabı mı yetişkinlerin kitabı mı tartışılabilir belki bence her yaşın okuyabileceği bir kitap olmuş. Ailemde babam çok kitap okuyan bir insandı, ablam da yazar dolayısıyla kitap okumanın zevki ve önemi benim için çok başka.
Müzik endüstrisinin şu anki durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Dijital platformların müzik üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Müziğin modasını o zamanın dinleyici kitlesi belirliyor. Şu an revaçta rap müzik var mesela benim lise dönemimde daha çok hard rock, metal dinlenilirdi. Tabii ki her müzik türünün kendi çekirdek kitlesi var ama dediğim gibi modayı o zamanın kitlesi belirliyor. Dijital platformlar dinleyiciye çok fazla alternatif şarkı, şarkı sözü, müzisyen tanıma olasılığı sağladı. Müzisyenlerin de kitleye ulaşmasını kolaylaştırdı ancak bir taraftan da rekabeti arttırdı. Güzel şeyler bunlar… Kimseyi rakip görmüyorum, ticari bir müzik yapmıyorum ancak rekabetin kendisini severim.
İşbirliği yapmak istediğiniz yerli veya uluslararası sanatçılar var mı? Birlikte çalışmayı hayal ettiğiniz isimler kimler?
İş birliği yapmaktan memnuniyet duyduğum Ali Özcan ile yeni işlerle de karşınıza çıkabiliriz. Farklı müzisyen arkadaşlarımla da güncelde çalışmalarımız devam ediyor. Şimdilik isim vermesem daha doğru olacaktır. Hayal ettiğim bir isim şu an için yok.
Belli bir dönem veya ruh hali şarkılarınıza daha çok etki ediyor mu? O dönemlerde yaratıcı süreç nasıl ilerliyor?
Sanırım kendimi acıdan beslenen biri olarak nitelendirmem doğru olur. Melankolik, hüzünlü anlarımda daha çok üretiyorum. Bu genel bir durum da olabilir yani mutluyken o kadar yazası gelmiyordur belki de insanın. Çok farklı konularda denemelerim, çalışmalarım olduğu için sadece ruh haline bağlı değil tabii yazdıklarım. Bazen bir şarkı 1 günde bitebilirken bazen üzerinden yıllar geçtiğinde yeni bir satır ekleniyor veya çıkartılıyor. Her şarkının yayınlanma zamanı var diyebilirim, her şarkı dinleyiciyle buluşmak için kendi zamanını bekliyor. Bazen yayınlanmış bir şarkı bile yıllar sonra kıymetleniyor.
Kendi müziğinizi dışarıdan bir dinleyici olarak değerlendirdiğinizde ne görüyorsunuz? Hangi yönlerinizle gurur duyuyor, hangi yönlerinizi geliştirmek istiyorsunuz?
Gelişime açık olarak görüyorum. Hiçbir zaman hiçbir konuda ben tamamım sözünü kabul etmedim, sürekli öğrenmeyi savunuyorum ve gerçekten de uzmanlaşmaya başladığınız dal hangisi olursa olsun işin içine girdikçe öğreneceğiniz çok şey olduğunu fark ediyorsunuz. Ben de müziğin dünyasını keşfetmeye devam ediyorum.
"Aşk Kalmadı" sonrası için planlarınız neler? Yeni bir albüm, single ya da işbirliği projeleri üzerinde çalışıyor musunuz?
Yeni single’lar gelecek. 2 şarkı üzerine çalıştık, biri düet. 2. şarkımın İsmini paylaşalım: “Öyle biri miydim?”
Röportajlarımın klasik sorusudur. Size de sormak istiyorum. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?
Elimde bir sihirli değnek olsaydı kesinlikle insanların ilişkileri bu kadar zorlayışlarına bir çare bulmak isterdim. Yani hayatı yaşaması çok basit zor değil, insanlar olarak hayatı biz zorlaştırıyoruz. Biten ilişkilerinizden sonra ortada bir aşk kalmamış olabilir ancak aşkın kendisi hep var olacak. Aşkla kalın. Çok teşekkür ederim.
(SERKAN SELİNGİL)
Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki enerjinin depolanması için yerli ve milli
Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi B Grubu 5. hafta maçında, bugün
CHP İzmir İl Danışma Kurulu, ilçe başkanları ve yöneticilerinin de katılımıyla
DEM Parti Aliağa İlçe Eşbaşkanı Veysel Özbay, iktidarın belediyelere kayyım
Yazar Şenay Şentürk Sancaktar ile konusu Bulgaristan’daki Türklerin
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ESİAD tarafından düzenlenen
Aliağaspor FK, karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdığı Mesut Toros’tan boşalan
Kraft kutu, hem estetik hem de çevre dostu yapısıyla ambalaj dünyasında
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, belediyelerin açtığı
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın katılımıyla
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetle mücadeleyle
Anadolu Rock’ın genç ve enerjik sesi Rıza Gökbayrak ile müzik
Ev taşıma süreci oldukça stresli ve yorucu bir süreçtir. Yeni
Belediyelere bağlı şirketlerin vergi ve SGK borcu idare payından kesilebilecek. Karar,
Aydem Perakende ve Gediz Perakende, iş ortaklarıyla İzmir’de bir araya geldi.
Aliağalı kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele
Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince, İzmir, Manisa ve Uşak'taki dere ve nehirlerden
SOCAR Marine, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda gerçekleştirdiği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarında meraları yok olan çiftçilere
Enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği, çevreye olan etkileri
Gölpark Karavan Şenliği, Türkiye’nin dört bir yanından karavancıları
TFF 3. Lig'in 12. haftasında, Aliağaspor FK deplasmanda Osmaniyespor ile 0-0 berabere
İstanbul’un gözde ilçelerinden biri olan Bakırköy, iş
Siroz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı yazı, karaciğerin
İZSU Olağan Genel Kurulunda, MHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Hilal
Müzik dünyasının başarılı isimlerinden Sevtap Ünal ile yeni parçası
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, organize sanayi bölgelerine