95 bin hayvan kısırlaştırıldı
31 Ağustos 2024, Cumartesi 07:12Tweet |
İzmir’de 2023 yılında 95 bin sahipsiz kedi ve köpek kısırlaştırıldı.
İzmir’de sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altında tutularak çevre ve insan sağlığının korunması için kısırlaştırma çalışmaları kesintisiz sürüyor. 2023 yılında 95 bin sahipsiz kedi ve köpek kısırlaştırıldı. Işıkkent Köpek Bakımevi, Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği ile Seferihisar İsmet Sungur Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yanı sıra ilçe belediyelerin rehabilitasyon merkezleri ile birlikte kısırlaştırma çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 mobil aracı da başta kırsal bölgeler olmak üzere sokak sokak gezerek sahipsiz canları kısırlaştırıyor. Gönüllülerin de desteği ile yerinde kısırlaştırma hizmeti sunan ekipler, hızlı ve etkili çözümler üretiyor. Kemalpaşa, Dikili, Ödemiş, Torbalı, Tire, Karabağlar ilçe belediyelerinin bakımevlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri giderek kısırlaştırma çalışmalarına destek veriyor. Büyükşehir, tüm bu çalışmaları ile topluma ve sahipsiz canlara konforlu bir yaşam alanı sunmayı amaçlıyor.
Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine sokak hayvanlarına sağlıklı ve kesintisiz hizmet sunmak üzere Türkiye’de büyükşehir belediyeleri arasında bir ilke imza atarak Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nı kurdu. Mayıs ayında çalışmalarına başlayan daire başkanlığı İzmir’de yoğun bir kısırlaştırma ve sahiplendirme kampanyası, hayvan bakımevlerinin iyileştirilmesi, sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu için ilçe belediyeleriyle koordinasyona geçti.
“Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı” hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı”nın çalışmalarına da başladı. İlçe belediyelerinin veteriner hekimleri, kentteki sivil toplum kuruluşları ile paydaş toplantıları yapıldı. Hazırlanacak 5 yıllık eylem planı kapsamında “Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız”, “İzmir’de sokaklarda, sahipsiz veya sahipli ne kadar köpek bulunuyor” gibi sorulara yanıt aranacak. 5 yıllık eylem planı çerçevesinde, sahipsiz hayvan sayımı ile sokak hayvanlarına yönelik tutum için saha çalışmasını içeren durum tespiti, personel ve altyapı iyileştirmeleri, çeşitli farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için program ve kampanyalar yürütülecek.
Havyan haklarında öncü kent
İzmir’in hayvan haklarında öncü kent olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, “İzmir gönüllü yurttaşlarıyla el ele hayvan hakları ve halk sağlığı alanında öncü çalışmalar yürütmektedir. Hem hayvan barınağı sayısı hem kısırlaştırma rakamları ile İzmir, ülkenin en iyi kentleri arasındadır ve yüz akıdır. Ülke genelinde TBMM raporuna göre 322 hayvan bakımevi olduğu belirtilmektedir. 81 ilden sadece biri olan İzmir’de bakımevi sayısı 32’dir. TBMM raporuna göre Türkiye genelinde bakımevleri kapasitesi 105 bin olarak belirtilmiştir. İzmir’de bakımevi kapasitesi 8 bin 500’dür. Bu da yine Türkiye genelinin yüzde 8’idir. Bilimsel dayanağı olmaksızın İzmir’deki hayvan nüfusu Türkiye’de en yüksek oran olarak açıklanmaktadır. Bu da kısırlaştırma rakamlarında İzmir’in diğer illere oranla geride kaldığı gibi yanlış bir algı yaratmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi Eylem Planı” ile en kısa sürede net rakamlar çıkacaktır. Eylem planı kapsamında kısırlaştırma, barınakların yerine bakımevlerinin sayısının çoğaltılması, iyileştirilmesi, yerinde bakım, sahiplendirme çalışmalarımız ivme kazanarak artacaktır. İzmir, sokakta yaşayan canların yanı sıra, toplum sağlığını korumak adına Türkiye’ye tek sağlık yaklaşımıyla örnek olmaya devam edecektir” diye konuştu.
(DERYA SÜNER)

Alp Oğuz Anadolu Lisesi önünde toplanan öğretmen, öğrenci ve veliler,

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı meclis toplantısının ilk

Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği’nin (ALDER) 8.

Nesine 3. Lig 3. Grup 28. hafta mücadelesinde Aliağaspor FK, deplasmanda Bayburt

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. haftasında Aliağa Petkimspor deplasmanda,

Efendi Derneği, toplumsal sorumluluk bilinciyle hayır faaliyetleri yürütmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Barosu’nun

Aşk Melekler ve Kelebekler, Ey Sevgilim Yalnızlık, Beni Güzel Hatırla, Seviyorum

Hayatımızda bazı anlar vardır ki yalnızca yaşarken değil, sonrasında güzel anılar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 43 yıl kente hizmet veren tanzim satış mağazalarını

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile EDM Bilişim arasında indirim protokolü

SALT Gençlik Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık Eğitimleri

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Büyükşehir

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, belediye şirketi APAŞ tarafından satın alınan

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, Menemen T Tipi Cezaevinde tutuklu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Türkiye-Almanya Kardeş

Aliağa Belediyesi Spor Okulları’nda eğitim gören karate öğrencileri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 19 Mayıs’ta İzmir tarihinin

Aliağa Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Toplantısı’nın ikinci birleşiminde

Türk Polis Teşkilatı’nın 180. kuruluş yıldönümü Aliağa'da

Aliağa Ticaret Odası’nın (ALTO), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteği ile hayata

Aliağaspor FK kendi evinde Osmaniyespor FK’yı 3-0 mağlup ederek şampiyonluk

Aliağa Petkimspor, yarın Bahçeşehir Koleji’nin EuroCup yarı final maçı

Aliağa Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Toplantısı’nda encümen ve komisyon

Aliağa Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Toplantısı’nda 2024 Yılı Denetim Komisyonu

Ekrem İmamoğlu için başlatılan imza kampanyası ile ilgili değerlendirmede bulunan

MHP Aliağa İlçe Başkanlığı ve Ülkü Ocakları Aliağa İlçe Başkanlığı,

Bergama’da 2,5 milyon metrekarelik alana sahip Batı Anadolu Serbest Bölgesi

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Ekrem İmamoğlu ile Ümit Özdağ’ı

CHP Aliağa Gençlik Kolları, Cumhurbaşkanı adayları Ekrem İmamoğlu’nun