18 Eylül 2024, Çarşamba

“Eğitim bilerek ve isteyerek siyasallaştırıldı”

11 Eylül 2024, Çarşamba 07:22

     


CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nda eğitim alanındaki sorunlara dikkat çekmek basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, 22 yıllık AK Parti iktidarında eğitim sisteminin bilerek ve isteyerek siyasallaştırıldığı, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirildiği vurgulandı.

CHP, eğitim alanındaki sorunlara dikkat çekmek için 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Bu kapsamda CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nda da basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe ve partinin ilçe yöneticilerinin yanı sıra belediye meclis üyeleri de katıldı. Basın açıklaması metnini CHP Aliağa İlçe Başkan Yardımcısı Ziya Yıldız okudu. Okullarda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zilinin çaldığını ifade eden Ziya Yıldız, “Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir” dedi.

“Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edildi”

22 yıllık AK Parti iktidarında eğitim sisteminin bilerek ve isteyerek siyasallaştırıldığını, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirildiğini vurgulayan Ziya Yıldız, “ Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir” dedi.

“Eğitim her geçen gün daha kötüye gidiyor”

22 yıllık AK Parti dönemi iktidarının genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçtiğini ifade eden Yıldız, “Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar devletin çalışanı değil AKP’nin çalışanı haline getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle dini tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha fazla içine alınması yoluyla eğitim dinselleştirilmiştir. Tüm kademelerde, tüm paydaşlar için eğitim her geçen gün daha kötüye gitmektedir. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin niteliği her geçen yıl biraz daha düşmüştür. PISA 2022’de, Türkiye tüm branşlarda OECD ülkelerinin ortalamasının altında bir performans sergilemiştir. Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz.” Diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler