12 Eylül 2024, Perşembe

Tugay: “Kimseyi kimseden ayırmadan hizmet ediyoruz”

16 Ağustos 2024, Cuma 07:07

     


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Merih Demiral’ın bozkurt işareti yapan heykelinin İzmir’de dikilmesi için verilen önergenin Meclis’te oy çokluğuyla reddedilmesi üzerine açıklama yaptı. Tugay, “Bu ülke kutuplaşmadan yeterince çekti. Biz buraya hizmet etmek için geldik. Hiç kimseyi kimseden ayırmadan hizmet ediyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı ikinci birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın idaresinde yapıldı. Meclisin açılışında konuşan Başkan Cemil Tugay, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın kutlayacak olmanın heyecanını taşıdıklarını aktardı. Tugay, “Bu ay zaferlerin olduğu bir ay. Böyle önemli günler, kurtuluşun ve kuruluşun şehri olan İzmir'de en yoğun şekilde yaşanıyor. Türkiye’nin pek çok yerinden daha yoğun yaşanan duygular. Hepimize kutlu olsun” dedi. Bu yıl 93. kez kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı programına dair de bilgi veren Tugay, şunları söyledi: “Fuar kapılarını 30 Ağustos'ta açacak. Resmi açılış 31 Ağustos'ta yapılacak. Açılış törenine Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat, CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel ile bazı büyükşehir belediye başkanları, milletvekilleri katılacak. Fuarın güzel geçmesi için elimizde gelen çabayı gösterdik. Geleceğe pencere açtığımız bir fuar olacak” dedi.

“Harekete saygı duyuyoruz”

Meclis oturumunda, MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser tarafından, milli futbolcu Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapan heykelinin İzmir’de dikilmesi için verdiği önerge, komisyonların ardından Meclis'te de oy çokluğuyla reddedildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başkan Tugay, “Anadolu Ajansı Merih Demiral'ın bizim karar vermediğimiz, komisyonlara gönderdiğimiz bir konuyu çarpıttı, Merih Demiral'ın heykelinin yapılmasının meclisten oy birliği ile geçtiği yönünde haber yapıldı. Türklerin tarihinde bozkurt efsanesinin olduğunu, bu simgenin bizim tarihimizle ilgili önemli bir sembol olduğunu biliyorum. Harekete saygı duyuyoruz. Hiçbir itirazımız da yok. Bir partiye mal olmuş bir parmak hareketi var. Ve o hareketi yapan futbolcumuz, sanırım siyasi tercihi bilemiyorum. Ona verilen ceza ile ilgili biz de rahatsızız. O ayrı konu. Bozkurt işareti yapan bir futbolcunun heykelini, İzmir’e neden dikelim? Tepki gösterelim, başka türlü de gösterelim. Ama heykel dikmek bizim şu anda yapmamız gereken şey midir? Biz burada böyle bir heykeli dikmek için yeterli neden ve gerekçe bulmuyoruz” diye konuştu.

“Bu ülke kutuplaşmadan çok çekti”

Aziz Türk milletinin kendilerinden hizmet beklediğini dile getiren Başkan Tugay, “Buralarda konuşmamız gereken şey, bu şehrin sorunlarının çözümü ile ilgili, hizmet amaçlı çalışmalardır. Her ne kadar bu konuyu başka yerlere çekmeye çalışsanız da MHP’nin grup başkan vekilinin, meclis gündemine bu konuyu getirme sebebi, kendi partilerinin siyasi sembolü olmasıdır. CHP'ye verilen oylarla seçilen CHP’li belediye başkanıyım. Herkesin kendi partisi çerçevesinde siyasi görüşlerinin olması kadar doğal bir şey yoktur. Görüşlerimizi dile getirebiliriz. Hiçbir meclis üyesine de telkinde bulunmadım, hiçbir komisyon üyesini aramadım, mesaj göndermedim. Gazeteciler bu konuyu Anadolu Ajansı'nın hatalı yayından sonra ülke gündemine yoğun bir şekilde taşıdıktan sonra kendi görüşümü belirtmeseydim iradesizlikle suçlanabilirdim. Buna dikkatinizi çekerim.  Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bu meclisin de başkanıyım. Burada görüşlerimi dile getirebilirim. Siz de dile getirebilirsiniz. Bunların ahlak ve etik sınırlarda olması şartıyla herkesin kullanacağı bir hak olduğunu bilmeniz lazım. Burada bizim problemimiz yalanlara, iftiralara bu iddiayı taşıyıp, toplumu bu konuda germeye çalışan insanlarla ilgilidir. Bu tür insanların çabalarına hizmet etmememiz gerekiyor. Bu ülke kutuplaşmadan yeterince çekti. Hepimizi hizmet etmede birleşmeye davet ediyorum. Bizim bu mecliste konuştuğmuz konu bu olmadır. Biz bu heykeli dikmek için bir neden bulamadık. İzmir için bunun bir anlamı olması lazım. Biz o anlamı bulamadık. Sizinle aynı görüşte değiliz” dedi.

“Konunun benimle ilişkilendirilmeye çalışılması büyük ahlaksızlık”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Belediyesi’nde yaptığı koordinasyon toplantısının ardından, bazı işçilerin işten çıkarıldığı yönündeki iddialara da yanıt verdi.  Koordinasyon toplantısı için oraya gittiklerini ancak toplantıda işçilerle ilgili tek bir kelime konuşulmadığını aktaran Başkan Tugay, “'Siz geldiniz sonra çıkarıldı’ diyerek bu konunun benimle ilişkilendirilmeye çalışılması büyük ahlaksızlık. Ben çıkaracak olsaydım kendi belediye başkanlığım zamanında yapardım. Benim orada idari yetkim yok. Benim bununla hiç bir ilgim yok. Her belediye yönetimi kendi belediyesinde bu tür karalar alma konusunda idari yetkiye sahip. Ben şu anda kimin işten çıkarıldığını bile bilmiyorum. Bu tür durumlar hepimizi üzüyor. Ama burada bir disiplin sorunundan bahsediliyor. Başka bir kurumda bir sorun varsa, bizim hemen atlayıp da yok saymamız, oraya müdahale etmeye çalışmamız bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Belli bir hukuki sürecin sonunda dengeye geliyor. Arkadaşlarımızın bir suçu yoksa zaten hukuk olarak haklarını elde edecekler. İdari bir karar. Orada bir belediye ve belediye başkanı var. Onların kararına saygısız bir tutum takınmam mümkün değil. Zaman içerisinde bütün değerlendirilmeler yapılır, bize düşeni yaparız. Ama benim sorumluluğum olduğuna dair iddiaları etik dışı buluyorum” dedi.

“O insanların işten çıkarılması ile alakam yok”

Başkan Tugay, “Göreve başladığımda 2 bin lira maaş alan personel, ben bıraktığımda en az 28 bin lira maaş alıyordu. Bir kurumda personel giderinin 5 yıl içerisinde 14 kat artması belediye başkanının eseri midir? Bu ülkedeki kötü ekonomik tabloyu yaratanların eseridir. İnsanlar bu ağır ekonomik tablonun baskısı altında eziliyor. Siz bütün Türkiye’yi ayrı bir yere koyuyorsunuz, Karşıyaka Belediyesi’ni ayrı bir yere koyuyorsunuz. Pandemiyi, ekonomik krizi birlikte yaşadık. Milyonlarca insan işsiz kaldı. Bunların tümü yalan, safsata. O insanların işten çıkarılması ile alakam yok. Bununla beni bağlantılandırmaya çalışmanız, gerçekten büyük ayıp” dedi.  Karşıyaka'da verilen ancak daha sonra iptal edilen bir işyeri ruhsatı ile ilgili iddialara da yanıt veren Tugay, “Sizin gösterdiğiniz ruhsat başka bir yerin ruhsatı. Oranın değil. Size yanlış bilgi verilmiş. İnceleyelim, tekrar konuşuruz. Ama bu tür ithamlarda bulunurken, temiz insanları karalamaya çalışmamalısınız. Bazı insanlar kasıtlı olarak bizlerin üstünde şaibe oluşturmak için yalanları ısrarla söylemeye devam ediyor. Falanca inşaat şirketi ve filanca alışveriş merkeziyle bizleri bağlantılandırmaya çalışıyorlar. 5 yıl tertemiz, bu millete hesap veremeyecek bir gramlık bir şey olmadan görevimizi yaptık. Burada da aynı anlayış ile çalışıyoruz” diye konuştu.

Cep telefonu numarasını verdi

AK Parti Bayraklı Meclis Üyesi Latif Aydemir’in, yaşanan sorunların çözümü için kendilerine rahatlıkla ulaşmak istediklerini belirtmesi üzerine Başkan Tugay, cep telefonu numarasını bir kağıda yazarak, kendisine iletti. Tugay, “Bana her türlü sorunu her zaman iletebilirsiniz. Bürokratlarımız da burada. Sizin huzurunuzda kendilerine talimatımdır. Herhangi bir meclis üyemiz, vatandaşların sorunlarına dair bir şey ilettiğinde, sorumlu sizlersiniz. Biz buraya hizmet etmek için geldik. Hiç kimseyi kimseden ayırmadan hizmet ediyoruz. Halka hizmet ederken ‘Siz hangi partidensiniz’ diye sormadık. Bütün İzmir halkı eşittir. Bize böyle siyasi sembollü bir heykel dikme talebine, siyasi bakarız. Siyasi de karşılık veririz. Ama hizmette böyle bir şey yok. Bunu bilin. Tavrım, tutumun bugüne kadar böyle oldu. Hiçbir vatandaşımıza ne siyasi görüşü, ne etnik kökeni, ne mezhebi ne memleketini sormayız. Bizim için bütün vatandaşlarımız eşit. Sorunları da bizim için görevdir. Hepsinin başımızın üstünde yeri var” şeklinde konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan memurlar ile sosyal denge tazminatı konusunda anlaşmaya varıldığını da anımsatan Başkan Tugay, “Yaşadığımız bazı olumsuzluklar nedeniyle herhangi bir özel bir kötü duygu içerisinde değilim. Bunar demokratik süreçler. İnsanlar hak talep eder. Biz de bazı şeyleri söyleriz, savunuruz. Burası bir aile ortamı. Bizler tüm çalışanlarımızla, sizlerle de belediye adına bu kurumu en iyi şekilde hizmet eder hale getirmek için çaba gösteriyoruz. Bu sözlerimiz samimi sözlerdir. Biz de anlaşmaya vardığımız için mutluyuz. Tüm gayretimizle bu şehre hizmet ettiğimiz bir dönem olsun. Bizim yapacak çok işimiz var” dedi.

(HABER MERKEZİ)

 







 
Son Eklenen Haberler