23 Kasım 2024, Cumartesi

Corona Virüsü ve Psikolojik Ruh Sağlığımız

10 Nisan 2020, Cuma

     


UZMAN KLİNİK PSİKOLOG BAYRAM ŞİMŞEK

Çin'de ortaya çıktığı anda, Avrupaya yayılmasına kadar aslında corona virüsü sanki bizim ülkemize gelmeyecek gibi yaşayıp hayatımıza devam ettikten sonra Mart ayında da ülkemiz de ortaya çıkması tüm Türkiye de birden rutin hayatı alt üst etti. Ülkemiz de corona virüsü psikolojik etkileri de oluşmaya başladı aslında. Çünkü ilk başta hastalık hayatımızın gündemine girdi sonra da sosyal izolasyonun ön plana çıkması, sosyal hayatımızın aniden değişmesi, birden evin içine hapsolma duygusu ortaya çıkardı. Bir yandan ekonomik kaygılar, bir yandan hastalık bulaşma endişesi, diğer taraftan ebeveynlere bulaşır mı korkusu ve onları kaybetme riskiyle baş başa kalınan bir süreç, psikolojik olarak ciddi olarak etkilenmeye başladık.

Başlarda ne olduğunu anlamakta ve anlamlandırmakta zorlandığımız corona virüsü birkaç hafta içerisinde tüm Türkiye de bilgi sahibi olduğumuz bir hastalık oldu. Bu virüs bizde ne olduğunu, nasıl bir süreç beklediğini bilmediğimiz için kaygı ve korkularımız artıyor. Korku ve kaygılarımızı sakinleştirmek için yoğun şekilde bilgi arayışı içerisine giriyoruz. Ruh sağlığımızı korumak için yapılan en etkili yollardan biri bilmediğimiz bir konu hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip olmaya çalışmaktır. Daha çok bilgi elde ederek konuyu kontrol altında tutmaya çalışırız.

Bu dönemde birden önemli konular gündemimiz oldu bunlar:

maske alımı,

  • bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi
  • el yıkama ve temizliğin ne kadar önemli olduğu
  • sağlıklı beslenme ve uykunun önemi
  • en önemlisi sağlığımız ne kadar önem kazanıyor

 

Corona Virüsü Nasıl Psikolojik Sorunlar Çıkarır

Sürekli evde olma durumu, sosyalliğin nerdeyse ortadan kalkması, özgürlük alanlarımızın kısıtlanması, iletişimin azalması, ailelerimiz, sevdiklerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımız ile fiziksel mesafenin artması, dokunma, sarılma ihtiyaçlarımızın giderilememesi, konuşma ihtiyacımızın sınırlanması, bizleri daha agresif, depresif, kaygılı hale getirir.

Bu süreç uzadıkça evde kalmak özellikle kaygı ve panik atağa yatkınlığı olan kişilerde ciddi psikolojik sorunların ortaya çıkması çok muhtemeldir.

Sürekli olarak corona virüsünün belirtilerini kontrol eder hale geldik, mesela öksürünce acaba virüs mü bulaştı, sürekli ateşimizi ölçme ve kontrol etme,

Sürekli bedensel semptomlarımızı kontrol ediyoruz; nefes daralması, kalp çarpması, göğüste sıkışma, tüm vücuda yayılan titremeler, terlemeler genelde virüsün belirtileriyle de birleşince panik atak ve kaygı bozukluğu oluşmaktadır.

Eşlerin süreki evde olması, nefes alma alanlarının olmaması çiftler arasında kavga ve çatışmaları arttıracaktır. Bu da boşanmaların da artmasına neden olabilir. Bunu hissedince İzmir de  Evlilik terapisi almaktan çekinmeyin.

Sürekli evi temizlemek, sık sık el yıkamak, acaba mikrop bulaşır mı kaygısı ile OKB ( Obsesif kompulsif bozukluk) olan yada yatkınlığı olan kişilerde bu süreç içerisinde ya da sonra OKB gelişme ihtimali yüksektir.

Bu semptomlar ortaya çıkınca hemen bir psikolog desteği alın. İzmir de psikolog olarak şuan İzmir de online psikolog olarak desteği alabilrsiniz. Çünkü şu dönemde evden çıkmak istememek normal.

 

Cornova Ev Günlerinde Ruh Sağlımızı Nasıl Koruyacağız

 

  • En önemli yapı duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.
  • Bu süreç er ya da geç bitecek, orta çağ da bile toplumlar verem ile başetti 21.yüzyıl da bu da geri de kalacak hayat normal rutinine dönecek
  • Sürekli televizyonda felaket senaryolu haberler izlemeyin
  • Ev içi düzenli etkinlikler oluşturun
  • Evde spor yapın, sağlıklı beslenin
  • Nefes ve gevşeme egsersizi yapın bunu bütün ailecek beraber etkinlik haline getirin
  • Evde yapılacak düzenli etkinler geliştirin tabu, monopoly vb.
  • Bu süreci aile içi bağlarınızı geliştirmek için kullanabilirsiniz
  • Süreç sizin için çok kötü seyrediyorsa gerekirse psikolog desteği almaktan çekinmeyin İzmir psikolog olarak zengin bir ildir.

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN 14 Nisan 2020, Salı
Corona Virüsü ve Psikolojik Ruh Sağlığımız 10 Nisan 2020, Cuma
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN 10 Mart 2020, Salı
KARNEYE NASIL TEPKİ VERMELİYİZ 14 Ocak 2020, Salı