26 Aralık 2024, Perşembe

KARNEYE NASIL TEPKİ VERMELİYİZ

14 Ocak 2020, Salı

     


UZMAN KLİNİK PSİKOLOG BAYRAM ŞİMŞEK

Karneye nasıl tepki vereceğiz: Aileler çocuktan da heyecanlı olduğu bir an, çocuğunuza karne üzerine yapacağınız yorum aslında çocuğun kişiliğine yön verebilecek, ruhunda yer edecek bir konudur. Yani çocuk ailesinin karneye verdiği kötü tepkiye bakarak ben ailem için başarılı olmak zorunda olmak zorundayım yoksa beni sevmezler. Tüm hayatı ve geleceği de bu şekilde değerlendirecektir. Ortaokul lise de daha yoğun görülen Sınav kaygısının altında aslında bu yatar; Değer verilmeme ve sevilmeme korkusu. İlkokulda tırnak yeme, saç kıran, alt ıslatma, kaka tutma vb. şeklinde ortaya çıkar.

Bu sorunlar aile terapisi, psikolog ve pedagog yardımı ile çözebilirsiniz. Yardım almak için geç kalmayın. Çünkü çocukların sınava rahat girmeleri başarıyı arttırır.

Hiç bir çocuk öğretmenlerin verdiği sayısal notlarla değerlendirilmemeli, ve çocuğunuza onun notlardan ve derslerden daha önemli olduğunu hissettirin. Şunu unutmamalı bir kaç yıl önce Bursa da 13 yaşında bir kızımız lise sınavlarında başarısız olduğu için intihar etti. Bu kızımızı o hale getiren, aileler, öğretmenler ve sistemdir. 

ÇOCUĞUNUZ ÇOK ÖZEL VE BİRİCİK, BİR NOTLA ÇOCUĞUNUZU DEĞERLENDİRMEYİN 

Çocuğunuz kötü not alabilir. Karne de kötü nota değil güzel notlara odaklanın ve diğer dersler için çabası için teşekkür edin önemli olan çocuğun çabası ve gayretidir. BAŞARISI DEĞİL.

KARNE NE ANLAMA GELİR?

Karne okul başarısının ne derece olduğunun göstergesidir. Öğrenmenin notla değerlendirilmesi mümkün olmamakla birlikte karne eğitim sistemimizin değişmez unsurlarından biridir. Karne çocuğun kendine yönelik algısını, motivasyonunu ve hem okula hem derse karşı olan tutumunu etkilemektedir. Başarılı çocuklar için karneler gurur kaynağıdır. Fakat başarı anlamında düşük olan çocuklar için karne ve karne günü özellikle baskıcı aile tutumuna sahipse sıkıntı ve üzüntü kaynağıdır. Karnesindeki kötü notlar çocuğun kendisini başarısız, yetersiz ve kötü hissetmesine neden olur. 

ANNE BABA KARNEYE KARŞI NE HİSSEDER?

Günümüzde her aile maalesef çocuğunun akademik olarak başarılı olmasını istemektedir. Fakat birçok sebeple bu her çocuk için mümkün değildir. Çocuğun karnesindeki düşük notlar ailenin üzüntü, kızgınlık hissetmesine yol açar. Aileler durumu kişiselleştirmektedir. Sanki o notlar çocuğun değil kendilerinindir. Beklentilerinin altında gelen karneye karşı verilen tepki genelde cezadır. Yine bu noktada ailenin yaptığı en büyük hatalardan birisi de çocuklarını daha iyi olan çocuklarla kıyaslama ve çocuğa kendini değersiz, yetersiz hissettirmektir.

ÇOCUK KARNEYE KARŞI NE HİSSEDER?

Yıl boyu birçok sebep dolayısıyla başarısız karne getiren çocuk bazen bu durumu belli etmese bile bundan rahatsızdır. Hem ailesinin vereceği tepkiden kaynaklanan suçluluk hissi, hem de başarısızlığından dolayı yaşadığı hayal kırıklığı, belki yıl içinde gerekli performansı göstermediyse de pişmanlıktır. Eğer ailesinden çok ters bir tepki alacağına inanıyorsa çocuk yalan söyleme davranışına gidecektir. Karneye karşı evde çok ciddi bir tutum varsa çocuk daha fazla sıkıntı gösterecektir.

Ailenin burada bilmesi gereken en önemli şey şudur ki; umursamaz gibi görünse de karne her çocuk için önemlidir.

PEKİ ANNE BABALAR NE YAPMALILAR?

  • Çocuğun okul sistemini araştırın

Okulda değerlendirmenin nasıl olduğunu ve not verme sistemini öğrenin. Karnedeki notların ne ifade ettiğini ve neye göre verildiğini bilin. Öğretmenlerinin çocuğunuz hakkındaki gözlem ve değerlendirmelerini öğrenmek de işe yarayacaktır çünkü not sisteminden daha çok öğretmen gözlemi size öğrenmiş olmanın bilgisini verir.

  • Karne zamanına kadar beklemeyin.

Çocuğunuzu sürekli kontrol ettiğinizi hissettirmeden dönem başından itibaren öğretmenlerle ve okulla iletişimde olmanız da bu konuda fayda sağlayacaktır. Böyle bir durumda sonunda sürprizle karşılaşmazsınız.

  • Çocuğunuzun tatil hakkını elinden almayın.

Bütün bir dönem ya da bütün bir yıl okula gitmiş olan çocuğunuzun tatil hakkıdır, ders çalışmaları ve tekrar yapmaları bile gerekse çocuğun tatil hakkını çok kısıtlamadan bu süre ayarlanmalıdır.

  • Çocuğunuzun başarısızlığının nedenini bulun.

Okul başarısını etkileyen birçok sebep vardır. Bunları ebeveyn olarak araştırmalı gerektiği noktada bir İzmir pedagog desteği alabilirsiniz.

  • Bu durumu bir fırsat olarak görün.

Bazen daha iyi şeylerin olabilmesi için kötü şeyler gereklidir, böyle noktada durumu felaketleştirmeden problemli yerleri açığa çıkarıp bunu çözmek için fırsat bulduğunuzu unutmamalısınız.

  • Çocuğunuzla konuşun.

Çocuğunuzla suçlayıcı bir dil olmaksızın başarısızlığının nedenlerini konuşabilirsiniz. Sorunun çözümü için uygun alternatifler planlayabilirsiniz. Karneler geldikten sonraki cezalar bir sonraki yıl için olumlu etkiye sahip değildir maalesef. Çocuğunuzla bu konuşmayı nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyor ya da alternatif üretemiyorsanız bir izmir psikolog desteği alabilirsiniz.

  • Ödülü de cezayı da doğru zamanda verin. 

Karnenin güzel ve istediğiniz gibi gelmesi için önceden belirli bir ödül belirleyebilirsiniz fakat başarılı olan çocuklar için ödül faydalı olsa da başarısız olan çocuklar için karnesi yüzünden ödülden mahrum kalmak çok etkili değildir. Bunun sebebi bu ödül geliş süresinin çok uzun oluşudur. Bunun hesabını yapmakta zorlanmaktadırlar. Fakat ara ara kısa dönemli kontroller daha etkili olmaktadır. Örneğin başarısız olunan sınavdan sonra ikinci sınavda başarı getirmesiyle ödülün gelmesi gibi. Takıldığınız nokta da bir Pedagog, oyun terapisi, masal terapisi, aile danışmanlığı almaktan çekinmeyin.

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN 14 Nisan 2020, Salı
Corona Virüsü ve Psikolojik Ruh Sağlığımız 10 Nisan 2020, Cuma
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN 10 Mart 2020, Salı
KARNEYE NASIL TEPKİ VERMELİYİZ 14 Ocak 2020, Salı