Ufuk Sağın: “Türkçe Rock Müzik çok zarar gördü”
22 Ocak 2024, Pazartesi 06:37Tweet |
Ütopya adlı şarkısı On Air Music etiketiyle tüm dijital platformlarda dinleyiciyle buluşan İzmirli müzisyen Ufuk Sağın ile son çalışmasını, müzik yaşantısını ve yeni projelerini konuştuk. İyi okumalar.
Müzik hayatınıza başlangıcınız 12 yaşınızda teyzenizin hediye ettiği gitarla başlamış.Müzisyen olarak da kariyerinizi sürdürüyorsunuz. Hediyeyi ilk aldığınızdaki duygularınızı hatırlıyor musunuz? O yaşınızda hayatınıza bu kadar yön verecek bir hediye olduğunu düşünmüş müydünüz?
Tabii ki çok sevinmiştim. Ondan önce elimde emanet bir gitar vardı. Bir an önce kendi gitarım olsun istiyordum ve aldığımızda çok heyecanlanmıştım. Barcelona marka bordo klasik bir gitardı. Çoğu yeni başlayan o gitarlarla başlıyordu. Fiyatını bile unutmam. 70 liraydı o zamanlar. Çok komik geliyor. Gitarı elime alır almaz müzikle alakalı hayaller kurmaya başlamıştım. Ancak bu kadar içine gireceğimi beklemezdim. Kendi şarkılarımı yazma fikri çok güzel ve aynı zamanda imkansız gibi geliyordu.
Son şarkınız “Ütopya” bir buçuk senelik emek sonucunda ortaya çıkmış. Bu kadar zaman almasının nedenleri arasında engellerden bahsedecek olursak, nelerle ve ne gibi engellerle karşılaştınız?
Ütopya ile hepimiz müzik hayatımızda yeni bir sayfa açtığımızı düşünüyoruz. Bundan 2 sene önce ekibimiz ilk toplandığında hakkında konuştuğumuz ilk şarkı Ütopya’ydı. Hepimizin kafasında bir fikir vardı ve bu fikirler uzun süre boyunca sürekli değişti ve gelişti. Açıkçası ilk yaptığımız kayıtları beğenmedik. Dolayısıyla tekrar baştan kayda girmeye karar verdik. Şarkıyı aslında 1 sene önce bitirdik ve klip aşamasına geçtik. Yönetmenlerle, yapımcılarla görüştük planlar yaptık. Sadece plan aşaması bile birkaç ayımızı aldı. Çünkü yönetmenlerle çok sık bir araya gelemiyorduk. Komik olan şey ise biz çekimlere başladıktan sonra şarkının ‘’final’’ halini de beğenmemeye başladık. Çünkü aradan o kadar uzun süre geçti ki daha iyi fikirlerimiz oldu. Neyse ki bu durum klip çekimimize engel olmadı çünkü şarkının sadece mix-masterında değişiklikler yaptık. Aslına bakacak olursanız uzamasının en büyük sebebi ekip olarak soundımızı ve çalışma şeklimizi keşfetmemizdi.
Müzikseverler sizi İngilizce sözlü rock şarkılarıyla tanıyorken son dönemde Türkçe sözlü Rock şarkılara ağırlık vermeye başladınız. Bu geçiş konusunda neler söylemek istersiniz? Dinleyicilerinizden gelen yorumlar nasıl bu konu hakkında?
Türkçe Rock müzik çok zarar gördü ve ben de Türk bir rock müzisyeni olarak iyileştirmek için elimden geleni yapmak istiyorum. Bu yolda ilerleyen ustalarımızın ve büyüklerimizin izinden gitmeye çalışıyorum.
Mütercim-Tercümanlık öğrencisisiniz. Eğitimini gördüğünüz meslekle müziği gelecekte nasıl değerlendireceğiniz konusunda bir kararınız var mı?
Gelecek hakkında net kararlar vermek ne yazık ki çok kolay değil. Her şey çok hızlı değişiyor. O yüzden gelecek bana ne getirirse o yolda gideceğim. Tabii ki planlarım ve hedeflerim var ancak zaman ne gösterir bilemeyiz. Tercümanlığı da müziği de seviyorum.
Önceki sorumla bağlantılı olarak biraz daha kendinizden bahsetmenizi rica edebilir miyim? Ufuk Sağın müzik ve okulu dışında neler yapar, kimleri dinler? Örnek aldığnızı müzisyen var mıdır?
Motosiklet meraklısıyımdır. Özellikle motorla uzun yol yapmayı çok severim. Ne dinlediğim konusu biraz karışık. Yabancılardan bahsedecek olursak 2000ler pop punkı çok severim. Nu-Metal, metalcore gruplarını da dinlerim. Örnek aldığım çok müzisyen var ama ben herkesin tanıdığı Harun Tekin örneğini vereyim. Saydığım tarzlardan uzak ama Türkiye sınırları içerisinde konuşursak Mor ve Ötesi hem müzik hem söz anlamında bana çok şey kattı.
Türkiye’nin öncü projelerinden; yazar Gülşah Elikbank’ın “Âşıklar GeceÖlür” kitabından hareketle müzikle edebiyatı buluşturan ve OnAir Müzik etiketiyle yayınlanan sekiz şarkılık‘novelsoundtrack’ albüm projesinde yer aldınız. Nasıl bir duyguydu? Neler yaşandı? Zira bu proje de uzun süren bir çalışma sonucu dinleyici ile buluşmuştu diye hatırlıyorum.
Evet, güzel bir projeydi. 7 ya da 8 sanatçıydık. Beyza Hanım’ın albümde çok emeği var. O kadar sanatçıyı toplayıp ortak bir albüm çıkarmak kolay değil. Böyle bir projeye dahil olabilmek tabii ki de gurur verici.
Soruma ek olarak; Gülşah Elikbank ile yakın geçmişte yine ortak bir çalışma daha yapmışsınız. Yazarın son kitabı “Delirmiş Evrenin Ortasında” da yer alan “Sadece Bir Gece”yi bestelemiş ve müzikseverlerle buluşturmuşsunuz. Benzer çalışmalar sürecek mi?
İki adet kitap/müzik projesinin benim için yeterli olduğunu düşünüyorum. Şimdilik tekrar o şekilde bir proje yapmaya niyetim yok. Kendi söz, beste ve hikayelerimle devam etmek istiyorum.
Aktif sahne çalışması olan bir müzisyensiniz. İzmir’de sahne alıyorsunuz, devam edecek mi? Gelecekte müzik kariyerinizle ilgili bir hedefiniz var mı? Şartlar hayal kurmaya izin veriyor mu sizce?
Tabii ki. Konserlerimiz oluyor. Çok hedefim var. Çok düşüncelerim var. Yazmaya başlasam sabaha kadar bitmez. Ancak önceki soruda da belirttiğim gibi. Zaman ne gösterecek göreceğiz.
Röportajlarımdaki klasik sorudur. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapardınız?
Zamanı geri sarardım.
(SERKAN SELİNGİL)

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne

Yeni Mahalle’deki eski cezaevi binasının bulunduğu alana yapılacak olan adliye

Koca Çınar ve Mucize gibi çocuk edebiyatına kazandırdığı sıcacık hikayeleriyle,

Nesine 3. Lig 3. Grup'un 30. hafta müsabakasında karşılaştığı 1923 Mustafakemalpaşa

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentsel dönüşüm

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin Ravago Petrokimya’da (Eastcem ve

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tanzim satış ruhunu yeniden canlandırdığı

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, zirai dona ilişkin hasar

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen partisinden istifa etti. Ösen,

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Okul Aile Birliği Masası oluşturdu. Gelen talepler

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İZSU Genel Müdürlüğü

Eğitim-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Mustafa Gök, 23 Nisan Ulusal Egemenlik

17-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “Bilimfest Aliağa” yoğun

ESHOT, İZULAŞ, İZDENİZ, Metro ve Tramvay işletmeleri, İZTAŞIT araçları ile

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, Tüpraş İzmir Rafinerisi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 26. Haftasında Aliağa Petkimspor

Nesine 3.Lig 3.Grup 29. Hafta mücadelesinde sahasında Yozgat Belediyesi Bozokspor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı olağan meclis toplantısının

İzmir Tanzim Satış Marketleri’nin (İZMAR) ikinci şubesi, Menemen Ulukent'te

Alternatif müziğin üretken isimlerinden Yakarsu’nun yeni şarkısı ‘Yangınlarda’,

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, sanayi ve limanlar bölgesinde

İzmir'de Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği üyeleri, kentteki bisiklet

Aliağaspor FK ile Aliağa Petkimspor sporcuları, Alia Park Atla Terapi ve Rehabilitasyon

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Bebekler için doğru zeytinyağını seçmek, onların sağlıklı gelişimi

Aliağa HABAŞ Mehmet Rüştü Başaran Bilim ve Sanat Merkezi’nde dijital

Aliağa’da kamyonet kasasında göçmen taşıyan göçmen kaçakçısı,

Petkim’in üretim kapasitesini ve verimliliğini artıracak modernizasyon

Alp Oğuz Anadolu Lisesi önünde toplanan öğretmen, öğrenci ve veliler,

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı meclis toplantısının ilk