18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ ve ŞEHİTLERİMİZİ ANMA GÜNÜ - İslam Doğan KILIÇ (Kıbrıs Gazisi)
18 Mart 2017, CumartesiTweet |
Konuk Yazar - Selim ERKMEN
Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıl dönümünü kutlamanın onurunu yaşarken, mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimize ve büyük önder Atatürk ve silah arkadaşlarına Allah’tan rahmet diliyorum.
Bütün dünyanın ve yenilgiye uğrayan devletlerin asla unutamadığı, Türk milletinin destan yazdığı Çanakkale Zaferi ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda en başarılı olduğu en büyük cephedir. Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’na ve nihayetinde Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolun önünü açmıştır. Ülkemizin dört bir yanından gelerek Çanakkale’de işgal kuvvetlerine geçit vermeyen kahramanlar, bizim bugün millet olarak sahip olduğumuz birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temeller üzerine oturduğunu bütün dünyaya en gür sesle ilan etmiştir. Dünya tarihinin en kanlı savaşı bu cephede yaşanmıştır.
İngiltere ve Fransa, müttefikleri Rusya’yla birleşerek savaşın seyrini lehlerine çevirmek istiyordu. Rus ekonomisi savaşın yükünü kaldıramaz hale gelmişti. İtilaf devletleri Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakmak, Rus ordusuna gerekli askeri yardımı ve malzemeyi en hızlı bir şekilde ulaştırmak, Kafkasya cephesinde bunalan Rusya’yı rahatlatmak ve Türk Ordusu’nun geri çekilmesini sağlamak için Çanakkale Boğazı’na hareket düzenlediler.
İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin Çanakkale Boğazı’ndan geçişlerine 18 Mart 1915’te başarıyla karşı konuldu.
İtilaf devletleri donanması ağır kayıplar verince, Gelibolu Yarımadası’na asker çıkarıp kara muharebelerini başlattılar.
25 Nisan 1915’te Arıburnu’na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal’in komuta ettiği birlik Conkbayırı’nda durdurdu. Bu başarı üzerine, Mustafa Kemal albaylığa yükseltilmiştir.
General harrington komutasındaki İngiliz birlikleri 6-7 Ağustos 1915’te tekrar taarruz etti. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915’te 1. Anafartalar Zaferi’ni kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos’ta Kireçtepe, 21 Ağstosta 2. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşı’na katılan Türk Ordusu’ndan, çoğu öğrenim çağında 253 bin subay, er ve erbaş şehit oldu. Çanakkale’nin geçilemeyeceğini anlayan İngiliz ve Fransızlar da, arkalarında Türkler kadar kayıp bıraktılar. 19/20 Aralık 1915’te Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 8-9 Ocak 1916’da Seddülbahir’den kesin olarak çekildiler. Türklerin eğilmez ve bükülmez nasıl bir çelik olduğunu Türk düşmanları öğrendi ama Türk topraklarında yaşayan akıl ve mantıktan yoksun yabancı güçlerin maşaları hala öğrenemedi.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...