2017 ÜNİVERSİTE SINAVI DEĞİŞİKLİKLERİ
13 Ocak 2017, CumaTweet |
TUNCAY TÜRKMEN
2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları 04 Ocak 2017 Çarşamba günü itibariyle başladı. 18 Ocak 2017 Çarşamba günü saat 23:59’a kadar adaylar ÖSYM sitesindeki “Aday İşlemleri Sistemleri” sayfasından başvurularını yapabilecekler. Bu sistemde kaydı olmayan, yeni mezun olacak 12. sınıf öğrencilerinin ise Aliağa Meslek Yüksek Okuluna giderek şahsen başvuru yapmaları gerekecek. Geçen yıl olduğu gibi yine önce başvuru yapılacak daha sonra sınav ücreti olan 60 TL ilgili banka şubelerine, 19 Ocak 2017 saat 16:59’a kadar veya aynı gün için adayların kendi sistemlerinden kredi kartıyla “Ödemeler” kısmından saat 23:59’a kadar yatırılarak, YGS kaydı tamamlanmış olacak. Yada aday işlemleri sisteminden giriş yaparak online ödeme yaparak, sınav parasını yatırmış olacak.
2017 LYS ve bölümlere dair birçok değişiklik söz konusu. Bunların en önemlisi her LYS oturumunda 3 sorunun “Kısa Cevaplı Soru” olacağı. Öğrenciler bu soruları cevapladıktan sonra soruya ait ilgili cevap hanesine hem cevabı yazacak hem de bu cevabı kodlayacak. Bu sorularda hatırlatıcılar yani şıklar olmayacak ki, bu da öğrencilerin bu soruların cevabı için tahmin yürütmesine engel olacaktır. Aslında değişen bir şey yok hangi soru olursa olsun öğrenci onu şıklara dikkat etmeden cevabı bilmek veya bulmak zorunda, tahmini cevap işaretlemek pek mantıklı değil, burada da aynı şey söz konusu. Belki bir 30 saniye sorunun cevaplama esnasındaki kodlamada vakit kaybı yaşanabilir. Bu sorulara örnekler ÖSYM’nin resmi sitesinde yayınlandı. Adaylar inceleyebilir.
Meslek Lisesi öğrencilerini ilgilendiren “Sınavsız Geçiş” hakkının kaldırılması. Bunun yerine ilgili öğrencilere dallarına ait bölümleri tercih ettiklerinde “Ek Puan” verilecek. Bu öğrenciler için bir dezavantaj gibi görünse de ÖSYM aslında hangi bölüm olursa olsun yerleşen her öğrencinin sınavlardan belirli bir başarı elde etmesi gerekir düşüncesi yanlış da değil aslında. Çünkü geçmiş yıllara bakıldığında “Sınavsız Geçiş” ile tercih edip yerleşen birçok öğrenci 6 ay geçmeden okulu bırakıyor. Veya yerleştiği halde kaydını yapmıyor ve bunların sayısı yabana atılır durumda değil. Birçok bölüm bu nedenle boş sıralar vardı.
Öğretmenlik hedefleyen adaylar için ise ilgili LYS puan türünde 240 bin başarı sıralaması altında olmak şartı getirildi. Bu şartı sağlayan adaylar Eğitim Fakülteleri ile İlahiyat Fakültelerine tercih etme hakkı elde etmiş olacak. Ayrıca tüm öğretmenlik bölümlerinin tercih puanı LYS puan türüne bağlandı. Yani öğretmen olmak isteyen aday LYS’na girmek zorunda oldu.
Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konuldu. Bu şekliyle bölümlerin puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı oldu.
Son olarak LYS-1 sadece Matematik dersinden (80 Soru) oluşacak. Daha önce hem Matematik (50 Soru) hem de Geometri (30 Soru) sorusundan oluşmaktaydı.
Tüm bu değişikliklere ve YGS başvuruları hakkındaki ayrıntılara ÖSYM resmi sitesindeki “2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu”ndan ulaşabilirsiniz. Tüm adaylara bu uzun maratonda başarılar dilerim… Her konuda olduğu gibi umarım bu konuda da her şey gönlünüzce olur…
Tuncay TÜRKMEN / PSİKOLOJİK DANIŞMAN