DİL, İNSANIN ÜLKESİDİR
12 Eylül 2023, SalıTweet |
Nazike YAŞIR
Bir edebiyat öğretmeni olarak dilimizin küçümsenip aşağılanmasına çok içerleyen bir insanım. Üstelik resmi ağızlardan hele ki adı’’ Milli Eğitim’ ’olan bir bakanlıkta Bakan Yardımcısı göreviyle atanan Nazif Yılmaz’ın Türkçe öldü diyerek imam hatiplerde Türkçe konuşmayı yasaklamayı öneren bir isimden gelince durumun vahameti daha açık ortaya çıkıyor. Sayın Bakan Yardımcısı’na hatırlatalım 2023 verilerine göre dünyada en çok konuşulan 20 dil arasında Türkçe 17. sırada.(1)
Bir ülkede insan kendi diline ikinci sınıf muamelesi gösteriyorsa, o dil yok olmaya mahkûmdur. Çetin Altan diyor ki Türkçe 40 bin sözcükten oluşuyor, parlamenterler 300 kelimeyle konuşuyor. Kastedilen bir günde sarf edilen sözcüklerin toplamı değil,40 bin sözcük içinden sadece 300’ünü kullanmak. Kim bilir sadece 300 sözcük kullanıldığı için mi kimileri tarafından Türkçe öldü sonucuna varılıyor bilmiyorum. Türkçe, çok katmanlı zengin ve ahenkli bir dil. Üniversitede hocam olduğu için kendimi çok şanslı hissettiğim Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’un derste anlattığı bir anekdotunu hiç unutmam: Dünya Türkologlarını buluşturan Uluslararası Türk Dili Kurultayı İstanbul’da yapılıyordu ve ben bir tebliğ sunmak için kürsüdeydim. Ön sırada beni çok dikkatle dinleyen bir kişi ilgimi çekti Sunum bittikten sonra verilen arada o kişinin yanına gittim. Çok dikkatle dinlediğinizi fark ettim, bir sorunuz varsa seve seve yanıtlarım dedim. İngilizceyle karşılık verdi, ben Türkçe bilmiyorum dedi. Çok şaşırdım, o zaman burada ne işiniz var dedim. Kendisi konsolosluklardan birinde görevliymiş. Ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama Türkçe çok ahenkli bir dil. Türkçenin en güzel biçimde konuşulduğu Türk Dil Kurultayı’nı kaçırmak istemedim. Türkçeyi anlamasam da dinlerken dilin ahengi bana çok zevk veriyor, dedi.
Türkçenin zenginliğinin ve ahenginin görmezlikten gelinmesi sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nda değil devletin en üst makamında da Cumhurbaşkanı tarafından dile getirildi.2014 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde Harf Devrimi’ni eleştirerek şöyle dedi Cumhurbaşkanı: ‘’Türkçe ile felsefe ve bilim yapılmaz.’’
Ömrünü bilime ve Türkçenin gelişmesine adayan Türk Einstein olarak bilinen 1975 yılında devlet tarafından çıkartılan özel kanunla kendisine’’ Cumhuriyet Profesörü ‘’unvanı verilen Nobel Ödülü için iki kez aday gösterilen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu ise şöyle der: Türkçe, matematiğe bilimsel ifadeye en yatkın en büyük diller arasındadır.
Sözümü yine Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun cümlesi ile bitireyim: İki dil bilen iki insan eder, kendi dilini bilmeyen eksi yüz insan eder, saygılarımla…
(1)Wikipedia’da yayımlanan Ethnologue 2023 verileri