YA LOKOMOTİF OLURSUN YA VAGON!
30 Ocak 2024, SalıTweet |
Nazike YAŞIR
Azra Kohen’in Gör Beni adlı kitabının 33. Sayfasında yer alan bir cümleden çıkardım konu başlığını. Şöyle diyor yazar: Teknolojiyi geliştirenler insanlığın nasıl şekilleneceğine karar verir; ya lokomotif olursun ya vagon! Lokomotif olursun öncülüğü ele alırsın diğerleri vagon olarak ardına takılır, sanırım en kötüsü de hep istasyonda kalıp treni beklemek. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde öndeki lokomotifi takip etmek bile vagonlar için ayrı bir maharet istiyor İnsanın doğayla mücadelesi teknolojiyi, insanın insanla mücadelesi de ideolojiyi doğurmuş. Her şeyin bir bedeli olduğu gibi doğayla mücadeleden doğan teknolojinin insanoğluna ödettiği bedel de malum; insanoğlu, yaşadığı dünyayı git gide yaşanmaz hale getirerek ödüyor bu bedeli ve gerekli tedbirler alınmazsa da ödemeye devam edecek.
Yükselen meslekler başlıklı haberler hep ilgi görür, özellikle üniversite eğitimi çağı gelmiş gençler tarafından. İki alan hep öne çıkar: Teknoloji ve psikoloji. İnsanlığın en önemli hedefleri arasında Mars’a yolculuk ve orada bir yaşam başlatmak var. Günümüz koşullarına göre 12 yıl sürecek Mars’a yolculukta ekip arasında bir anlaşmazlık çıkarsa hedefe ulaşma konusunda bir roket patlaması kadar tehlikeli görülmesi teknolojinin yanında psikolojinin de bir bilim dalı olarak ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor.2002 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’nü bir psikolog olan Daniel Kahneman ‘’karar verme teorisi ‘’ başlıklı çalışmasıyla aldı ve bu başlık, klasik ekonomi öğretisinin önüne geçti.
Gelişmiş ülkelerin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarını okuyunca ülkemizde çocuklarla kaç yaşında evlenilir en üst en alt sınır nedir tartışmalarına-hayatı aklın ve bilimin ışığında görenler-öfkeyle bakıyor. Ülkemizi, lokomotifin ardındaki değil vagon, istasyonda tren bekleyenler sınıfına dahil ediyor kimi karamsarlar. Ben karamsarlar grubuna dahil değilim. Evrim Ağacı adlı herkese açık ve ücretsiz bir popüler bilim platformu var.5 Kasım 2010’da ODTÜ’de Biyoloji ve Genetik Topluluğu altında Çağrı Mert Bakırcı tarafından kuruldu. İsteyen bilim insanları veya platforma uygun içerik üreten herkes Evrim Ağacı’nda çalışmalarını ücretsiz hizmete sunabiliyor. Anlaşılır bir dille çalışmalar sunuluyor ve çok etkileyici. Bir televizyon programında Dr. Çağrı Mert Akıncı bilim platformunun gördüğü ilgiye yabancıların çok şaşırdığından bahsetmişti. Aynı ilgiyi Fatih Altaylı’nın Teke Tek bilim programlarında milyonlarca izlenme sayısını görünce de umudunuz katlanıyor. Muasır medeniyetler seviyesine çıkma hedefini bize ne olursa olsun kimse unutturamayacak, saygılarımla…