HANGİ BEN?
13 Mart 2018, SalıTweet |
Serkan SELİNGİL
İnsanın söyledikleri ile yaptıklarının bir olmaması durumuna iki yüzlülük diyoruz malum. Maske takmak… Kendini olduğundan farklı göstermek… Esas amacını gizlemek.
Hemen hemen hepimiz bulunduğumuz toplum içerisindeki insanların samimiyetsizliğinden şikayetçi oluruz. İnsanların görünen yüzleri ile görünmeyeni arasında iki farklı karakter bulunduğunu söyleriz. Sadece entrikacı, kötü insanlara has bir davranış gibi gösterilse de iki yüzlülük; günümüzde arkadaşlık, komşuluk ilişkilerinde, iş ilişkileri, kadın-erkek ilişkileri vb, ilişkilerde de karşımıza çıkıyor.
Karşıdaki insanın kalbi kırılmasın, beklenen menfaat zarar görmesin ya da ondan bir kötülük gelmesin gibi türlü bahanelerle birini idare etme durumu vardır ya hani işte o davranışlar da iki yüzlülüğe girer. Biri idare edilirken asıl istenen açık açık söylenmez tabii. Karşıdakinin kalbi kırılmasın ya da ondan bir kötülük gelmesin gerekçesinin arkasına saklanılır. Kulağa hoş gelmese de insan kendine ikiyüzlülüğü yakıştıramaz ama yapar. ‘O kadar da değil’ diyenler için şunları sormak isterim; bir iş meselesinde size destek olacağını düşündüğünüz biriyle muhabbeti koyultup sonra arkadaşınıza onu çekiştirmediniz mi? Hadi bunu yapmadınız, herhangi bir yakınınızın hoşlanmadığınız arkadaşına kibar davranıp arkasından da söylenmediniz mi? Hayır mı? Peki, sevmediğiniz akrabaları ziyaret edip tatlı sözlerle gönüllerini de mi almadınız? ‘Bunlar ‘sosyal hayatın içindeki zorunluluklar, iki yüzlülük sayılmaz’ diyebilirsiniz. E hani düşünmediği, hissetmediği gibi davranmaktı iki yüzlülük. O halde verdiğim örnekler o sınıfa girmez mi?
Sebebi ne olursa olsun takılan maskeler güveni ortadan kaldırır, güvenin olmadığı yerde ise dostluk ve samimiyet gelişemez. Böyle olunca da herkes birbiri ile gerektiği kadar bir araya gelir, elde etmek istediğini elde ettiği, ya da söz konusu ilişkiden bir çıkarının olmayacağını anladığı anda ilişki sona erer. Suratında maske ile dolaşan biri zaten gerçek yüzünün görünmesini istemiyor demektir. İnsanın kendisine yapabileceği en büyük kötülük, kendine karşı sergilediği ikiyüzlülüktür. Biz kendimize karşı dürüst olabilirsek, başka herhangi bir konuda ikiyüzlü davranabilmenin mümkünatı da yok . Ne demiş Murathan Mungan şiirinde ‘Yaktım gemilerimi, Dönüş yok artık geri, Tak etti canıma bu maskeli balo ve onun sahte yüzleri’
OKUMALI/ÇİNKO ÇOCUKLAR
2015 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Svetlana Aleksiyeviç’in önemli eserlerinden Çinko Çocuklar, SSCB-Afgan Savaşı sırasında ve sonrasında yaşananlara dair etkileyici bir sözlü tarih çalışması…İsveç Akademisi, Svetlana Aleksiyeviç’e Nobel Ödülü verdiğinde yazarın “yeni bir edebi tür” yarattığını belirtmiş, eserlerini de “duyguların ve ruhun bir tarihi” sözcükleriyle betimlemişti. Aleksiyeviç uzun bireysel monologları farklı seslerin duyulduğu bir kolaja dönüştüren özgün dokümanter tarzıyla, kendilerine nadiren konuşma fırsatı verilen, yaşantıları da çoğu zaman ülkenin resmi tarihine karışarak yitip giden sokaktaki insanların hikâyelerini kayıt altına alıyor.
İZLEMELİ/ AİLECEK ŞAŞKINIZ
Babasının şirketinin başına geçerek CEO’luk görevini üstlenen Ferhat şımarık bir adamdır. Hala çocuksu yapısıyla dikkat çeken Ferhat'ın sağ kolu ise onun çocukluk arkadaşı, şirketin finans müdürü Gökhan'dır. İkili çalışanlarına pek de nazik davranmamaktadır. Günün birinde şirket çalışanlarına yemek servisi için gittikleri bir restoranda, restoran sahibiyle dostluk kurarlar. Restoran sahibinin kızı Elif'e gönlünü kaptıran Ferhat, deliler gibi aşık olur. Ancak Elif narin ve saf bir genç kız değildir. Özel eğitimler ve üstün hizmetlerle dolu kariyeri, sert karakteri ve kıvrak zekası, Ferhat'ı bir hayli zorlayacaktır...
DİNLEMELİ/ MERHABA GENÇLER 2018
8 Şubat 2004’te aramızdan ayrılan Türk rock müziğinin efsanesi Cem Karaca’nın anısına hazırlanan saygı albümü yayınlandı. 14 yıl önce kaybettiğimiz usta yorumcu için hazırlanan “Merhaba Gençler 2018” isimli albümde ünlü isimler bir araya geldi. Cem Karaca’nın şarkılarını kendi tarzlarıyla yorumlayanlar arasında Sıla, Teoman, Haluk Levent, Halil Sezai, Kolpa, Mehmet Erdem, Yüksek Sadakat, Can Bonomo, Cemil Demirbakan, Kök ve Gökcan Sanlıman gibi müzik dünyasından isimler dışında Fırat Tanış, Ayşen Gruda ve Şevket Çoruh gibi oyuncular da yer aldı.