HOŞGÖR SEN
29 Ağustos 2017, SalıTweet |
Serkan SELİNGİL
Hoşgörü; insanın yaşam içerisinde mutlu, seviyeli ve saygılı yaşamasının tek kuralı... Hoşgörünün eksik olduğu toplumlarda yaşamın sürekli çatışma ve kargaşa içinde sürdüğünü görmekteyiz. Hoşgörüyü anlamak, yaşamak ve yaşatmak için gerekli olan sevgi ve çabadır. Hepimiz her fırsatta, her ortamda ne kadar hoşgörülü olduğumuzu dile getiririz. Fakat sıra uygulamaya geldiğinde herkes tarafından kolayca uygulanamadığını görürüz. Soruyor muyuz kendimize, günlük hayatta neyi hoş görürüz? Sabah işe giderken otobüste, metroda sürekli ağlayan bir bebeği ya da kendimize göre uygun bulmadığımız davranış ve söylemlerde bulunan birini hoş görür müyüz? Düşünelim, en son ne zaman apartman kapısında karşılaştığımız, aramızın iyi olmadığı komşumuza gülümsedik? Ya da ideolojisi bizden farklı birinin görüşlerine saygı duyarak önyargısız ne zaman dinledik? Yaşadığımız çevrede ya da ülkedeki kavgaların, ölümlerin kaçta kaçının hoşgörüsüzlükten doğduğuna baktığımızda, oranın oldukça yüksek olduğunu görmek mümkün.
Hoşgörünün yaşam içerisinde ihtiyaç duyulduğu yerlerden biri de ailedir. Hepimizin bildiği gibi aile, toplumu oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Hoşgörü bazı ailenin temel taşı olurken bazı ailenin ise yanından bile geçmez. Benzetecek olduğumuzda toplumun bu iki aile tipinden oluştuğunu görebilmek mümkün. Hoşgörülü olan ailede herkes mutlu, işler yolunda iken hoşgörüsüz ailelerin çoğu ise ayakta kalmakta bile güçlük çekiyor. Bu iki aile tipinden hangisi olacağınız ise sizin elinizde.
Hoşgörü bir vurdumduymazlık, görmezlikten gelmek değildir. Kendini bilmek, haddini bilerek sürdürülen hayat biçimidir. Anlayıştır, anlayışlı olmanın adıdır, sevginin yoludur. Hataları düzeltebilmedir. Yoksa 'bana ne'cilik değildir. Anlayışın kendisidir. Çağın getirdiği sorunların, aç gözlülüğün, doyumsuzluğun, sevgi yoksunluğunun, güvensizliğin çaresi olabilecek bir anlayış tarzıdır, insanın özüdür. Dozu ve içeriği çarpıtılmadığı sürece insanı bencilikten arındıran, insanı olgunlaştıran, acımasızlıktan uzak tutan insani özeliklerden biridir hoşgörü. Temelinde hoşgörünün olduğu bir hayatı önce birey sonra toplum olarak yaşamayı başarabildiğimiz zaman sükunet ve huzur bulacağız. Unutmayalım ki hiçbir kavga, hoşgörü atmosferinde yaşam alanı bulamaz, kaybolur gider. Kısacası hepimiz birbirimizle bir yaşamı paylaşıyoruz. Bu yaşam kinle, kargaşayla ve kavgalarla doldurmak için yeterince uzun mu?
OKUMALI/SENİN OLAYIN NE?
Dünyaya gelirken yanınızda bir hediye getirdiğinizi ve hediyenizin, yaşamınız süresince hayata sunulmak için çeşitli yollar denediğini hiç hayal ettiniz mi? Peki ya onun yolunu ancak biz istersek bulabileceğini, ancak biz istersek biricik olayınızı hayatınıza ışıl ışıl katabileceğinizi bilseydiniz heyecanlanmaz mıydınız? Ödüllü yazar ve Yeniden Keşif Atölyesi'nin kurucusu Steve Olsher, hayal etmekten bir adım ötesine geçti ve kendi hediyesinin sesini duydu, onu olduğu yerden çıkardı, yaşamının tam ortasına yerleştirdi. Ve onun hediyesi olan yeteneğin etrafında dönen dünyasının nasıl bir anda değiştiğini bize, SENİN OLAYIN NE?’de anlatıyor.
İZLEMELİ/ ŞANSLI LOGAN
Jimmy Logan, erkek kardeşi Clyde ve kuaför kız kardeşi Mellie ile kapsamlı bir soygun için plan yapar. Jimmy, paranın yeraltı nakit yönetim sistemine girmesine yardımcı olmak için, yıkım uzmanı Joe Bang'i işe alır. Grup Charlotte Motor Speedway'deki efsanevi Coca-Cola 600 yarışını hedef alır. Amaç büyük NASCAR yarışında başarılı bir soygun yapabilmektir...
DİNLEMELİ/BAŞKA
80’li yıllarda yükselen Taverna müziğinin en beğenilen isimlerinden Ümit Besen, 'Başka' adını verdiği albümünde Teoman, Mirkelam, Emre Aydın gibi şarkıcıların eserlerini yorumluyor.Albümde Teoman, Mirkelam, Emre Aydın, Manga, Yüksek Sadakat, Pinhani, Seksendört ve Leyla The Band şarkılarını coverlayan Besen, bu şarkılara kendine has bir hava kazandırmasıyla beğeni topluyor.