ATATÜRK’ÜN ÖZDEYİŞLERİ’NDEN BİR DEMET
9 Kasım 2024, CumartesiTweet |
Cevat YILDIRIM
Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Unesco’nun yüzyılın lideri dediği Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Özdeyişleri’nden yaptığım seçkiler ve sonuçları hakkında kendi çapımda anladığım sonuçların ifadesidir:
1. “Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Her vatandaşa, kadına-erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. 2. Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyatemizin temel taşı cahilliğin yok edilmesidir.”
D:Eğitim ülkemizin her tarafına yayılmalıdır. Herkese okuma-yazma öğretmeli. Bu yetmez, içeriğini de anlamasını sağlamalıyız. Osmanlı Devletinden Cumhuriyete gelen okur- yazar oranı yüzde beş, altı civarındaydı. Günümüzde acaba nerdeyiz?
3.”Öğretmenler erkek ve kız çocuklarmızın aynı şekilde bütün öğretim basamaklarındaki eğitimleri uygulamalı olmalıdır.”
D: Okullarda karma eğitim olmalıdır. Aynı zamanda yaparak- yaşayarak eğitim yapılmalıdır. Eğitim, bir süs olarak değil, yararlı ve hayatla bağlantılı olmalıdır. Eğitimde ırk, cins mezhep ayırımı olmamalıdır.
4.”Bir milletin kültürü yükseldikçe kişisel hürriyetin uygulama sahaları genişler ve çoğalır.”
D:Eğitimin her alanında dünya milletleri ile yarışmalıyız. Bu çok çaışmakla, araştırmakla, düşünmekle ve yeni bir senteze varmakla olur. Bu çabalar da insan beyninin daha aktif ve geleceği görmesini sağlar. Kişi ve uluslar bunun farkına varmalıdır.
5.” Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir.”
6.”Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım biliim ve akıldır.”
D:Öğrencilere ve insanlığa yol gösterici bilim ve tekniknir. Milletim bilim yolundan ayrılmazsa her konuda ülkemizi yükseltir. Beni takip etmek isteyenler de bilim yolundan ayrılmamalı. Çağdaşlığa varmak, her yönden rafaha ulaşmak için tek yolumuz bilim yolundan gitmektir. Benim mirasım bu olduğu gibi her genç bunu prensip edinmelidir.
7.”Arkadaşlar, efendiler ve ey millet iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat medeniyet tarikatıdır.”
D: Osmanlı döneminde askerden kaçmak için tekkelere, zaviyelere sığınan birçok tembel insan vardı. Cumhuriyet döneminde tekkeler kapatıldı. Her vatandaş inancında serbest olduğu gibi, düşüncesinde de hürdür. Sağlıklı yolda düşünebilmek gereklidir.
8.”Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.” 9.”Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize görecekleri eğitimin hududu ne olursa olsun, en önce Türkiye’nin istikbaline, kendi benliğine, milli ananelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek, lüzumu öğretilmelidir.”
D: Türkiye Cumhuriyetini korumak ve kollamak her Türk’ün görevidir. O halde gelecek gençlerindir. Ülkemizin her yönden yükselmesi için çok çalışmalıyız. Her eğitim kademesinde Türkiye’nin geleceğine, kendi özvarlığına düşman olan bütün unsurlarla mücadele edecek kişiler yetiştirmeliyiz.
10.”Okul, genç beyinlere, insanlığa saygıyı, millet ve ülke sevgisini, bağımsızlık onurunu öğretir.
11.”Ulusal kültürümüz, uygar ilkelerle, özgün düşüncelerle beslenip güçlendirilmelidir.”
D: Okullar için yapılacak programlarda öğrencilere insanlık sevgisini, çevreyi ve tüm canlıları korumasını, ülke sevgisi, Türkiye’nin bağımsızlığının korunması öğretilmelidir. Ulusal kültürümüz geliştirilirken uygarlık ilkelerinden ayrılmamalıyız.
12.”Türk demek dil demektir. Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim; diyen insan herşeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.”
D:Ana dil insanın en önemli anlaşma aracıdır. Tüm bilimleri öğrenmek için önce kendi dilimiz Türkçe’yi doğru öğrenmeliyiz. İnsanı başarıya götüren yollardan biri, dilimizi doğru konuşmak ve yazmaktır. //Atamızın aramızdan ayrılışının seksen altıncı yılında ruhu şad olsun.//
Bugün ATATÜRK’ÜN ölüm yıldönümüne bir gün kaldı. Yalnız onu yas tutmakla anmamalı, gösterdiği yolda yapılabilecek araştırma ve çalışmaları yapmalıyız. Tüm halkımıza Atatürk’ün yaşamını ve nutkunu yeniden okumalarını öneriyorum.